De la 200 de kilometri de Kabul, din Jalalabad, Hamza și fratele său, Abdullah, conduc organizația teroristă responsabilă de atacurile teroriste din SUA, din 11 septembrie, au reformat 10 tabere de antrenament Al-Qaida în Afganistan și au creat legături globale cu alte grupuri islamiste.
„Hamza bin Laden nu numai că este în viață, dar este implicat activ în renașterea Al-Qaida, un fapt binecunoscut în rândul liderilor talibani de rang înalt. Acești lideri au discuții regulate cu el și cu familia lui. Ea evidențiază o legătură profundă între Al-Qaida și talibani. Hamza a preluat Al-Qaida, care cunoaște cea mai puternică renaștere de după războiul din Irak”, se arată în documentul disponibil The Mirror.
Sub comanda sa, Al-Qaida se regrupează și se pregătește pentru viitoare atacuri asupra țintelor occidentale. Hamza este condus de o hotărâre puternică de a continua moștenirea tatălui său, ceea ce adaugă o pondere simbolică și strategică acțiunilor sale.
Un alt raport spune că taberele antrenează luptători și atacatori sinucigași și îi învață cum să scape din Afganistan pentru a lansa amenințări împotriva țintelor occidentale.
Se crede că până la 21 de rețele teroriste operează în Afganistan, transformând țara în cel mai mare punct fierbinte al terorii din lume.
Ultimele evaluări spun că Al-Qaida colaborează cu Statul Islamic, stârnind temeri tot mai mari de un alt atac în stilul 11 septembrie asupra Occidentului.
Un alt document de analiză de informații avertizează: „Paralelele dintre situația actuală și preludiul atacurilor din 11 septembrie sunt alarmante. Lipsa unui guvern legitim și alinierea ideologică dintre regimul taliban de conducere și aceste grupuri au transformat Afganistanul într-un refugiu pentru extremism. Terorişti din afară se adună în ţară pentru antrenament”.
De asemenea, se crede că Al-Qaida și ISK, filiala afgană Stat Islamic, nu doar coexistă, ci colaborează activ, cu căsătorii între membri. Aceasta este crearea unei rețele teroriste unificate, care „oglindește alianțele formate de lideri-cheie teroriști în trecut și subliniază pericolul tot mai mare”.
Trump s-a lăudat că l-a ucis în 2019
Hamza și cele patru soții ale sale s-au adăpostit în Iran de câțiva ani pentru a se ascunde de CIA. În 2019, președintele american de atunci, Donals Trump, a susținut că a ordonat o lovire cu succes asupra locului în care se ascundea Hamza într-un atac aerian în provincia Ghazni din sud-estul Afganistanului. Nicio dovadă ADN nu a fost obținută de CIA
- În 2022, Ayman al-Zawahiri, un egiptean care a condus Al-Qaida, după ce Osama Bin Laden a fost ucis de SUA în 2011, în Pakistan.
- Hamza și liderul de facto al Al-Qaida, Saif al-Adel (în traducere „Sabia Răzbunării”, folosesc case sigure în Afganistan.
Saif are o recompensă pusă pe capul lui de americani de 7,5 milioane de lire sterline, fiind căutat pentru bombardamentele ambasadei SUA din 1998 de la Nairobi și Dar es Salaam, când au murit 224 de oameni.
Tunelurile din Kandahar, Ghazni, Laghman, Parwan, Herat și Helmand le permit membrilor Al-Qaida să călătorească în și dinspre Iran, conform analizei văzute de Mirror.
„Înființarea taberelor sale de antrenament în Afganistan reprezintă o amenințare profundă pentru Occident. Mulți recruți să se ofere voluntari pentru operațiuni sinucigașe”, avertizează rapoartele.
Taberele sunt în Helmand, Ghazni, Laghman, Parwan, Uruzgan, Zabul, Nangarhar, Nuristan, Badghis și Kunar. Aceste tabere reprezintă o amenințare specială pentru națiuni precum SUA și Marea Britanie din cauza implicării lor acolo.
Talibanii au reluat Afganistanul după căderea Kabulului. în 2021.
Analiza, realizată de experții de informații occidentali, conchide: „În ciuda asigurărilor lor către Occident, au menținut și cultivat legături mai strânse cu Al_Qaida, oferind grupului un refugiu relativ sigur pentru a se regrupa și reconstrui. Deși inițial s-a crezut că Hamza bin Laden a fost ucis, au apărut informații certe care indică că a supraviețuit atacului”.
Hamza a fost ajutat de Sirajuddin Haqqani, care conduce rețeaua Haqqani din Afganistan. A patra soție a lui Hamza este una dintre fiicele familiei Haqqani.
Implicarea în reintroducerea taberelor de antrenament servește ca un simbol puternic pentru organizație. Prezența sa întărește „moștenirea istorică” a Al-Qaida. Toți cei 19 atacatori din 11 septembrie. au participat la taberele de antrenament afgane.
Foto: Profimedia
Adysp • 15.09.2024, 11:45
Ceva"pute"urat.toate invaziile au fost pt petrol o stie toata lumea.primavara araba tot de la yankei a pornit.pretul petrolului in lume ei al controleaza.afganistan? Si rusii si americanii au fugit de talibani cu coada intre picioare.romania de fapt toata europa? Cand americanul tuseste,toata europa se imbolnaveste de plamani.la toti le e frica de rusi,nord coreeni.iran.
RobertoWabaki • 15.09.2024, 09:30
Pai nu prin 2021 au lasat americanii tot armamentul si blindatele in afganistan?ca era prea scump sa il care inapoi? A fost un mic ,,cadou,, cred.