Tudor Buzatu a aflat din presă despre flagrantul delict realizat de DNA și s-a deplasat, duminică, 24 septembrie, spre casa tatălui său, reținut pentru că primise mită 1,25 de milioane de lei. În timpul perchezițiilor DNA, secretarul de stat de la acea oră a devenit „martor de încredere” din partea tatălui. Tudor Buzatu a demisionat din funcția de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, luni, 25 septembrie.

Într-un dialog cu Libertatea, Tudor Buzatu dezvăluie ce au ridicat procurorii la percheziții. 

„Procurorii au ridicat sume foarte mici de bani, sume de la firma tatălui meu, care se aflau în biroul firmei, gen bani de pe cireșe, bani de pe porci. Niște sume de genul sutelor sau miilor de lei. Toate notate cu proveniența. Au ridicat câteva mii de lei în total, dar defalcate, erau cu plicuri scrise. Scria bani de pe cireșe și suma se afla în plic. Bani de la porci și suma se afla în plic, crescuse tata niște porci”, dezvăluie Tudor Buzatu pentru ziar.

Procurorii DNA au mai ridicat, potrivit sursei citate, și două laptopuri.

„Un laptop funcțional și un laptop stricat aparținând firmei tatălui meu care are sediul social și sediul fizic în anexa agricolă de la Mărășeni”, adaugă Tudor Buzatu.

Vorbesc zilnic cu tata, nu pot să-l judec”

Relația fiu-tată nu se mai desfășoară în sediul de la PSD sau la Consiliul Județean, ci doar prin telefon. Dumitru Buzatu îl sună aproape zilnic pe Tudor Buzatu.

Tudor și Dumitru Buzatu. Foto: vremeanoua.ro

„Eu nu pot să-l judec pe tatăl meu, e relația între un fiu și un tată. Nu pot să-l judec prin prisma unui fapt, chiar dacă se va dovedi că e real. S-a încheiat relația politică, nu mai e șeful meu. Nu îi mai pot cere socoteală că m-a afectat în cariera mea politică sau nu. Ce socoteală să îi cer tatălui meu?”, afirmă Tudor Buzatu în declarația pentru Libertatea.

Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar privind mita de 1,25 de milioane de lei pe care procurorii susțin că a primit-o de la omul de afaceri Emil Savin pentru a debloca plățile pentru construirea unui drum în județ.

Tudor Buzatu știe că telefonul de la penitenciar de pe care comunică cu tatăl său este monitorizat și înregistrat și de aceea nu îl întreabă ce s-a întâmplat. Spune că oamenii din județ nu l-au criticat, deoarece fac diferența între el și tatăl său.

„Nu toată lumea mă arată cu degetul. În afară de băiatul lui Buzatu, eu sunt Tudor, care are aproape 40 de ani, (pe) care oamenii din Vaslui îl cunosc. Reacțiile nu sunt cum v-ați aștepta”, a mai declarat Buzatu.

Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate au anunțat că vor verifica averea lui Dumitru Buzatu.

Anexa” din Mărășeni sau vila” în care locuia Dumitru Buzatu

Perchezițiile în cazul Dumitru Buzatu nu au avut loc în orașul Vaslui, ci la Mărășeni, județul Vaslui. Distanța până la reședința de județ este de doar 10 minute. Mărășeni este un sat din comuna Ștefan cel Mare în care își are domiciliul fostul președinte al Consiliului Județean.

Dumitru Buzatu nu a scris în declarația de avere că are vreo casă în Mărășeni, ci familia o consideră „o anexă” la o hală.

Declarație de avere Dumitru Buzatu

„Nu are o vilă de 528 mp. El o folosește pe post de casă, dar este o anexă a fermei agricole. Sunt birourile fermei, cum ar veni. Toată presa a vehiculat că este o vilă de 528 mp, este o hală în care ține cereale și crește porci. Nu este o vilă. El acolo locuiește de zece ani. Nu a scris în declarația de avere că sunt case de locuit. Aia pe care o tot vehiculează presa cu 500 mp este o hală. Nu există casele acestea, unde sunt? Sunt sigur că o să confirme și autoritățile statului”, a spus Tudor Buzatu pentru Libertatea.

În declarația de avere, toate clădirile fostului șef al CJ Vaslui apar că au fost dobândite prin construcție, dar nu sunt trecute la categoria apartament, casă de locuit sau casă de vacanță. 

„Anexa” familiei Buzatu. Foto: Libertatea / Simona Voicu

Toate sunt trecute drept „alte categorii de bunuri imobile”, fără a preciza cu exactitate o categorie din cele menționate în declarațiile de avere. 

A ajuns la percheziții cu un Porsche împrumutat

În seara perchezițiilor de la domiciliul lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, o mașină Porsche, de culoare roșie, a parcat în fața curții. Din ea a coborât Tudor Buzatu, fiul șefului de CJ. 

În declarația de avere, depusă pe 15 iunie 2023, fiul lui Dumitru Buzatu precizează că deține o mașină Smart din 2004. Nu există nicio mențiune despre o mașină Porsche Macan. 

„Mașina nu îmi aparține. În momentul de față nu am nicio mașină. Era mașina unui prieten pe care o luasem cu împrumut. Mă aflam cu el în oraș, în Vaslui, când am văzut ce se întâmplă”, declară Tudor Buzatu.

Imagine Libertatea, realizată de reporterul Simona Voicu chiar în seara perchezițiilor: mașina din care a coborât Tudor Buzatu este un Porsche Macan

Social-democratul susține că prietenul este un om de afaceri din județ pe care-l cunoaște din copilărie. Spune că este o practică să împrumute mașini.

Un Porsche Macan nou costă aproape 100.000 de euro, iar valoarea sa scade, conform site-urilor de specialitate, dacă are o vechime de 6-7 ani, până la 50.000 de euro. 

Procurorii au bătut și la ușa lui Tudor Buzatu, unde au dat peste senatoarea Gabriela Crețu, mama sa

Casa în care stă Tudor Buzatu este în Vaslui și a aparținut părinților săi: senatoarea PSD Gabriela Crețu, momentan suspendată din partid, și fostul președintele al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Cei doi nu mai formează un cuplu de mai mulți ani.

În momentul apariției autorităților la casa sa, în imobil se afla doar mama sa, senatoarea Gabriela Crețu.

Ea nu are domiciliul în Vaslui, potrivit fiului său, ci vine să stea la el când ajunge în județ. În ultima declarație de avere, Gabriela Crețu menționează un apartament în București.

„A fost casa comună când erau căsătoriți, mi-au donat-o ambii. Nu au mai făcut partaj, la momentul divorțului. Procurorii nu au dorit să facă percheziții, au întrebat de Dumitru Buzatu. Li s-a spus că nu locuiește acolo și evident că aveau această informație. M-a sunat doamna Crețu, am vorbit telefonic cu unul dintre domnii comisari sau cine era acolo, am întrebat dacă îi pot ajuta cu ceva, dacă au nevoie de mine să vin. Mi-au spus că nu. I-au dat un proces-verbal doamnei Crețu că ei au fost la adresa respectivă și au plecat. Nu au intrat”, a dezvăluit Tudor Buzatu pentru Libertatea.

Divorțul soților Buzatu a avut loc în 2015, potrivit Gabrielei Crețu. Deși fostul secretar de stat Tudor Buzatu vorbește despre un imobil obținut de la părinți, acesta nu apare în declarația sa de avere, din iunie 2023, depusă la ANI.

În schimb, apare o casă de vacanță, obținută în 2013, în localitatea Șaru Dornei, județul Suceava, dobândită printr-un contract de vânzare-cumpărare.

Din declarația de avere a lui Tudor Buzatu

Casa este totuși menționată în declarația de avere a tatălui său, Dumitru Buzatu. Fostul președinte al CJ Vaslui a trecut că, pe 18 noiembrie 2022, a donat o casă de locuit lui Tudor Buzatu. O mențiune similară apare în declarația de avere depusă de senatoarea Gabriela Crețu.

DNA nu a făcut percheziții acasă la Tudor Buzatu

Tudor Buzatu precizează că oamenii legii care au venit la casa sa nu au dorit să facă percheziții, deși puteau face, dacă aveau mandat.

Surse din PSD au declarat pentru Libertatea că mai mulți senatori social-democrați au înțeles în urma ședinței de luni, 25 septembrie, din grupul parlamentar că această percheziție nu a avut loc pentru că procurorii ar fi avut nevoie de mandat de la Senat. 

Informația a fost infirmată de lideri din conducerea PSD, care au precizat că senatorii „nu au înțeles bine” ce le-a comunicat Gabriela Crețu.

Gabriela Crețu: „A fost o înscenare

Senatoarea Gabriela Crețu, suspendată din PSD, dar care a rămas în continuare afiliată grupului social-democrat și vicepreședintă a Comisiei de Cultură, crede că flagrantul delict făcut de DNA la adresa fostului său soț este „o înscenare”.

Senatoarea Gabriela Crețu și fiul Tudor Buzatu | Foto: ANDREEA ALEXANDRA / MEDIAFAX FOTO

Tudor Buzatu nu este atât de radical și spune că așteaptă să vadă cum se derulează ancheta și decizia judecătorilor. 

„Eu sunt de părere că legea își va urma cursul normal și se va stabili adevărul în această cauză. Nu am teorii. Nu gândesc la fel ca mama mea. Eu știam că este la Emil Savin, cu exact oamenii cu care a fost în ziua respectivă. Domnul Savin a fost colaborator al justiției”, este opinia fiului fostului președinte al CJ Vaslui.

I-ați distrus viitorul lui Tudor”

Procurorii DNA nu au făcut vreo acuzație la adresa senatoarei Gabriela Crețu sau la adresa lui Tudor Buzatu.

Mama sa i-a criticat pe liderii PSD care au decis suspendarea sa din partid, chiar dacă nu are vreo implicare în speța mitei din Vaslui, și le-a transmis acestora, potrivit mai multor surse din conducerea PSD, că i-au distrus „viitorul politic lui Tudor”.

Răspunsul primit a fost: „Noi i-am distrus viitorul politic?”, referirea fiind făcută la Dumitru Buzatu.

Întrebat de Libertatea dacă mai are un viitor politic, Tudor Buzatu a răspuns: „cel mai probabil, nu. A fost afectat viitorul meu politic”.

„Cred că a fost un gest politic corect din partea partidului, nu știu dacă a fost corect față de mine. Partidul trebuia să se protejeze de ceva care îl putea afecta foarte mult, de un scandal. Eu m-am supus dorințelor partidului. Am rămas simplu membru”, a mai spus fiul fostului șef CJ pentru Libertatea.

Ultima convorbire Buzatu-Stănescu a avut loc chiar în ziua reținerii. Glume despre Ciolacu

În dimineața zilei în care a fost arestat, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui l-a sunat pe secretarul general al PSD, Paul Stănescu, susțin surse din conducerea partidului. Discuția a fost una amicală și fără vreo legătură cu ce avea să urmeze pe seară.

Cei doi sunt prieteni de mult timp și sunt priviți și catalogați ca „baronii partidului”. Stănescu este apropiat de Gabriela Firea, iar Dumitru Buzatu nu s-a numărat printre cei care l-au susținut pe Marcel Ciolacu.

„Stănescu și Buzatu au glumit pe seama lui Marcel Ciolacu, dar nimic serios, au discutat câteva probleme legate de partid și au stabilit să se vadă în zilele următoare”, au dezvăluit sursele citate.

Paul Stănescu a fost cel care, alături de vicepreședintele PSD Dragoș Benea, s-a deplasat la Vaslui pentru a rezolva problema conducerii organizației după arestarea preventivă a lui Dumitru Buzatu. Benea a rămas să coordoneze filiala, în pofida nemulțumirii mai multor primari.

Urmărește-ne pe Google News