- “Ca să facă loc pentru balta fiului, ne-a distrus proprietatea, a decopertat 600 mp pentru a face un drum de acces către lacul Măineasca”, spune un localnic, care l-a dat în judecată pe edilul Mihai Dobre.
- Fiul primarului își asumă conducerea bălții și pe internet, unde atacă oamenii care se plâng de lipsa peștelui, făcându-i “cioroi”.
- În același timp, Primăria Petrăchioaia plătește 18.000 de euro pe avocați pentru un singur proces, în care vrea să recupereze celălalt lac din zonă, bazinul piscicol Creața 3, deținut de un privat.
- Familia Dobre n-a putut fi contactată, iar administratorul firmei piscicole a menționat doar că “Mugur Dobre nu are nici o implicare în firma mea”, refuzând, ulterior, dialogul.
UPDATE: Nora primarului din Petrăchioaia a afirmat, după apariția articolului, că soțul ei lucrează în alt domeniu și doar se cunoaște cu administratorul bălții.
„Atât eu cât și soțul meu lucram în alte domenii decât cele menționate de dumneavoastră, în alta localitate dintr-un alt județ, nu avem nicio legătură cu societatea amintită în articol. Nu neg faptul că soțul meu se cunoaște cu administratorul bălții, după cum probabil știți în mediul rural “toată lumea se știe cu toată lumea”, nu dezmint faptul că a mai lăsat comentarii uneori chiar nepotrivite (lucru întâmplat cu mult timp în urmă)”, a spus aceasta.
Subiectul a fost discutat și în emisiunea Adrianei Nedelea LA FIX:
Numele Dobre, al familiei primarului Mihai Dobre, e omniprezent în Petrăchioaia. Dobre se numește și omul care administrează una din bălțile care compun o salbă în sudul comunei aflate la 20 de kilometri de București.
În dreptul localității Măineasca se află “Balta pescarului”.
Balta e administrată de Macomais Piscicol SRL, firmă în care mezinul primarului Mihai Dobre, Codruț, a deținut acțiuni în 2014, pe când avea doar 19 ani.
Firma este controlată de facto de Mugurel Constantin Dobre, 27 de ani, fiul cel mare al primarului Mihai Dobre, care și administrează baza.
Afacerea n-are liniște. Vecinii îl acuză pe primar că le-a distrus terenurile pentru a face un drum către lacul băieților săi.i
“S-a încălcat dreptul de proprietate”
Libertatea a stat de vorbă cu avocații unui localnic, Mihai Iosifescu.
“La începutul lunii iunie 2015, i-a fost decopertată o suprafață de 600 mp din proprietatea sa, în vederea amenajării unui drum de acces la lacul Mostiștea, fiind încălcat astfel dreptul la proprietatea sa, aflată în satul Măineasca”, pretinde avocatul localnicului, Dan-Alexandru Drăcea.
Avocatul se referă la lacul adiacent satului Măineasca, parte a salbei de lacuri Mostiștea.p
Avocatul susține că, prin lucrări ilegale, făcute pe bani publici, s-a urmărit profitul personal al fiului primarului.
“Prin defrișarea terenurilor aflate la marginea lacului s-a urmărit, de fapt, obținerea de beneficii (amenajare lac și instalare podețe, ce aduc profit), interesul direct fiind al primarului Dobre Mihai. Astfel, societatea care administrează lacul Mostiștea, respectiv Macomais SRL, este administrată de fiul primarului, respectiv de numitul Dobre Constantin, existând astfel un interes personal”, a adăugat avocatul.
“Campanie de sancționare cu scop de intimidare”
În plus, Drăcea adaugă că “primarul a început o campanie de sancționare a proprietarilor aflați în zona menționată, în special împotriva d-lui Iosifescu Mihai, emițând diverse procese-verbale de sancționare a unor așa-zise contravenții, cu scop de intimidare”.
Inițial, dosarul a fost clasat. Însă, în urma plângerii din dosarul 19824/94/2018, Judecătoria Buftea a retrimis cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru a se completa urmărirea penală.
Limbaj agresiv pe rețelele sociale
Agitația nu e doar lângă lac, ci și pe internet, unde Mugurel Constantin Dobre, fiul cel mare al primarului, se supără când balta sa este criticată. El răspunde de multe ori cu un limbaj licențios ori injurios.
De exemplu, când un client s-a plâns de calitatea serviciilor: “Somotei, atâta am prins acolo două ore, nu vă mai duceți niciodată!!!! Spurcăciuni, țepari”, Mugurel Dobre i-a răspuns, amuzat: “Cioroiule!”. Acesta a fost taxat de următorul client, care i-a reproșat atitudinea: “Nu e deloc ortodoxă exprimarea”. Dobre jr și-a lăsat comentariul neclintit.
18.000 de euro pentru a recupera balta nr. 3
În ultimii ani, tatăl, Mihai Dobre, a pus ochii și pe o altă baltă din apropiere, Creața 3, care, în acest moment, este controlată de un privat.
După o serie de procese care au avut loc în ultimii ani, pe 11 decembrie 2018, Primăria Petrăchioaia a angajat societatea de avocați Moloman, Lazăr și Asociații pentru a revendica bazinul piscicol.
“Prin prezenta, UAT Petrăchioaia dorește încheierea unui contract de reprezentare și consultanță juridică cu societatea dvs., în procesul privind revendicarea bazinului piscicol Creața 3. O zi bună!”, sună anunțul cumpărării directe.
Costul este unul neobișnuit pentru un singur proces: 18.000 de euro.
“Au săpat șanțuri adânci”
Iar acțiunile din cazul Măineasca seamănă cu alte acuzații care i se aduc primarului, de această dată în cazul bălții Creața 3.
Într-un extras dintr-o ședință publică din 24 aprilie 2015, găsită la un dosar de la Judecătoria Buftea, se arată cum primarul Dobre a intervenit în forță, cu utilaje, și a săpat ca să afecteze accesul la baltă al proprietarului:
“În data de 22.03.2014, la punctul de lucru al societății – bazinul piscicol Creața 3, Primarul Comunei Petrăchioaia, însoțit de Viceprimarul Comunei, cu ajutorul unor conducători de utilaje (buldoexcavator și camion transport 20T) au săpat în zona de proiecție a malurilor șanțuri adânci cu intenția de a distruge malurile și a bloca practic activitatea societății reclamante.
De asemenea, au descărcat o cantitate de 40 t de pământ în bazinul piscicol cu intenția de a construi un nou baraj și au reușit practic să distrugă o parte din habitatul natural, fauna ihtiologică și aviară din zonă, plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni peisagistice cu valoare ecologică deosebită”.
Primarul Dobre a intrat în atenția publică după ce a apărat un șofer care numise “cioară” o elevă de 13 ani care trântise ușa microbuzului școlar din Petrăchioaia și după ce s-a aflat că a făcut achiziții supraevaluate de la o firmă de casă.
De peste o săptămână, de când a început investigația Libertatea, primarul Mihai Dobre nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului.
Nici fiul acestuia, Mugurel Dobre, managerul bălții din comuna tatălui, nu a putut fi contactat. A răspuns, în schimb, Cornel Ioniță, acționar și administrator al Macomais Piscicol SRL.
“Nu are nici o implicare în firma mea”, a punctat acesta printr-un SMS. La întrebările suplimentare pe care i le-am trimis, nu a mai răspuns.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro