La o conferinţă la Washington, el a făcut o paralelă între manifestaţiile iraniene din ultimele luni şi revoluţia islamică ce a condus la răsturnarea tatălui său la începutul anului 1979, notează Agerpres.
„Este doar o chestiune de timp”, „cred că este aceeaşi stare de spirit”, a spus fostul prinţ moştenitor în vârstă de 59 de ani, care locuieşte într-o suburbie a capitalei SUA.
„Durează doar câteva săptămâni sau luni pentru a ajunge la prăbuşirea finală, la fel ca în ultimele trei luni din 1978 înainte de revoluţie”, a apreciat el.
Opozanţii iranieni aflaţi în exil au prezis deja în mod repetat căderea iminentă a regimului de la Teheran. Cu toate acestea, Reza Pahlavi a dat asigurări că iranienii ar putea „de această dată să simtă această ocazie pentru prima dată în 40 de ani”.
1500 de morți în noiembrie
Iranienii au ieşit pe străzile multor oraşe din ţară în noiembrie pentru a protesta împotriva creşterii preţului benzinei, dar mişcarea de protest a fost reprimată violent de autorităţi. notează AFP.
Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, această represiune a făcut peste 300 de morţi, în timp ce liderii americani spun că numărul morţilor ar putea ajunge sau depăşi 1.500.
În ultimele zile, în special în rândul studenţilor de la universitatea din Teheran, noi proteste au izbucnit când armata iraniană a recunoscut că a doborât un avion de linie ucrainean din greşeală, după ce iniţial a negat orice responsabilitate.
Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat imediat sprijinit faţă de manifestanţi şi a avertizat împotriva oricărei represiuni.
În discursul său la think tank-ul Hudson Institute, Reza Pahlavi şi-a exprimat sprijinul faţă de politica preşedintelui american de „presiune maximă” asupra Republicii Islamice.
Este timpul să recunoaştem că acesta nu este un regim normal şi nu îşi va schimba comportamentul. Compatrioţii mei înţeleg că acest regim nu poate fi reformat şi trebuie alungat.
Prinţul iranian în exil Reza Pahlavi
El şi-a exprimat opinia că iranienii nu vor să fie sacrificaţi „pe altarul diplomaţiei şi al negocierilor”.
Fiul ultimului şah, care a fost un monarh prooccidental şi un aliat apropiat al Statelor Unite, nu s-a referit la perspectiva restabilirii dinastiei sale. El a spus că este gata să sprijine o vastă coaliţie de iranieni pentru a înlocui regimul actual cu o democraţie laică.