- Tot Robert Fleckhammer este procurorul care de un an de zile nu a dat nicio soluție în cazul filării a doi magistrați și doi jurnaliști.
Pe ordinea de zi a ședinței din 2 februarie a Consiliului Superior al Magistraturii se află și propunerea de delegare în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din DIICOT a procurorului Robert Fleckhammer, în prezent adjunctul departamentului.
El ar urma să-l înlocuiască pe Doru Stoica, procurorul care clasase parțial dosarul protestelor din 10 august 2018 printr-o soluție care a iscat polemici și a dus la scoaterea de sub urmărire penală a celor patru șefi din Jandarmerie și MAI acuzați că au validat reprimarea manifestanților. E vorba despre dosarul în care apar colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, și comisarul şef de poliţie Mihai Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.
Ulterior, fosta șefă DIICOT, Georgiana Hosu, a infirmat soluția de clasare dispusă de Doru Stoica, iar dosarul se află momentan în instanță, fiind nevoie de aprobarea unui judecător. La începutul lui 2021, Stoica a cerut să fie eliberat din funcție prin pensionare.
Deplasări doar la business class făcute de fostul șef RRA
Posibilul său înlocuitor, Robert Fleckhammer, este procurorul de caz care, în 2017, a instrumentat dosarul jurnalistei Gabrielei Scraba de la redacția muzicală a Radioului public, ridicată de acasă din dispoziția lui Fleckhammer.
Ea a fost pusă sub acuzare pentru că a oferit presei informații secrete despre deplasările în străinătate ale fostului director SRR, Ovidiu Miculescu.
În octombrie 2016, Gazeta Sporturilor și tolo.ro publicaseră articole în care arătaseră cum Miculescu se deplasa doar la business class, folosind bilete de avion care depășeau și 5.000 de euro pe destinație.
Procurorul DIICOT Fleckhammer a socotit că e o infracțiune ca publicul să afle aceste lucruri!
În numai doi ani, Ovidiu Miculescu efectuase 32 de deplasări externe în valoare de 110.000 euro, decontând bilete foarte scumpe în Japonia, China, SUA, Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia, Malaezia, Turcia, Cehia și Polonia.
Aceste informații au fost socotite secrete de către procurorul Robert Fleckhammer, care a ajuns să incrimineze furnizarea către public, de către un angajat al RRA, a unor informații publice.
Acord de vinovăție obținut după invocarea greutății de a-și întreține fata cu dizabilități
Concomitent cu dezvăluirile din presă, blogul sindicatului SRR publicase un raport al Curții de Conturi despre excesele șefului radioului public.
Miculescu a formulat la vremea respectivă trei plângeri la DIICOT, iar după ce Gabriela Scraba și-a asumat gestul de a fi oferit presei informații cu caracter public, secretizate abuziv printr-un ordin intern al lui Miculescu, dosarul i-a fost repartizat procurorului Robert Fleckhammer.
Procurorul DIICOT a deschis dosar penal, a operat percheziții domiciliare și informatice, obținând la final, sub presiune și pe un fond de teamă, un acord de recunoaștere a vinovăției cu Scraba, folosind inclusiv care avea în întreținere și o fiică de 25 de ani cu severe dizabilități.
Două instanțe au trântit acuzațiile procurorului Fleckhammer
Jurnalista acceptase o pedeapsă de un an și trei luni cu amânarea aplicării, dar acordul a fost respins de o instanță, iar, mai apoi, Curtea de Apel a decis definitiv că DIICOT o incriminase fără niciun drept. Scraba s-a pensionat după finalizarea halucinantului dosar penal, gestionat la vremea respectivă de procurorul propus acum să preia șefia Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din DIICOT.
Am găsit întâmplător un folder în calculator. Oricine putea vedea acele documente. Eu de-abia știu să schimb o parolă. Specialiștii IT au crezut că e un hacker în spate.
Gabriela Scraba, aprilie 2019:
Tergiversare de aproape un an în filajul a doi magistrați și doi jurnaliști
Același Robert Fleckhammer este procurorul DIICOT care are în instrumentare din februarie 2020 dosarul de filaj al cvartetului Horațiu Radu (procuror, ex-adjunct interimar al Parchetului General, ex-agent guvernamental al României la CJUE și la CEDO) – Răzvan Păștilă (judecător) – Alex Costache (jurnalist TVR) – Cosmin Savu (jurnalist PRO TV).
Imagini cu cei patru participând la un eveniment privat la un restaurant din Centrul Vechi au apărut inițial la România TV, controlat de Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, iar subiectul a fost preluat apoi rapid de publicațiile Gândul, deținut de Radu Budeanu, Evenimentul Zilei, condus de Dan Andronic, toți implicați la vremea respectivă în diferite dosare aflate în instanță sau la DNA.
Ultimii doi, Budeanu și Andronic, au primit ulterior condamnări definitive în dosare de corupție.
Cazul a fost prezentat pe larg și de Antena 3, post deținut de Dan Voiculescu.
Întâlnirea a fost prezentată de Andronic și Budeanu drept ”dovada” unei conspirații îndreptate împotriva procurorilor-șefi numiți în acea perioadă de către președintele Klaus Iohannis, adică Gabriela Scutea la Parchetul General, Giorgiana Hosu la DIICOT și Crin Bologa la DNA.
La o lună distanță, în martie 2020, CNA a amendat cu 5.000 de lei postul România TV pentru difuzarea unei înregistrări cu camera ascunsă de la o întâlnire privată și formularea unor ”acuzații nedovedite”, iar Antena 3 a primit o somație.
Inițial, dosarul s-a aflat în atenția Parchetului Militar, după care a trecut la DIICOT, unde, conform surselor Libertatea, procurorul Robert Fleckhammer nu dăduse încă nicio rezoluție până la finalul anului trecut, tergiversând soluționarea cazului de aproape un an de zile.
Rectificare: Într-o versiune anterioară a acestui text a apărut,
dintr-o eroare pentru care ne cerem scuze, că procurorul Robert Fleckhammer este propus pentru funcția de adjunct la șefia DIICOT. În realitate, el este propus pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din DIICOT.