UPDATE ora 18.00 Audierea fostului prim adjunct al SRI, Florian Coldea, la comisia SRI, s-a încheiat după aproximativ șapte ore. Acesta a explicat, la final, că la nivelul Uniunii Europene și la nivelul NATO se lucrează instituțional pe bază de protocoale între instituții ale statutului și serviciile secrete și că nu există o altfel de practică în lume.
”Am reluat, cum era firesc, tema protocoalelor dintre Serviciu și diverse instituții. Am reitarat faptul că această cooperare în baza protocoalelor este o practică la nivel UE și NATO. La acest moment, nu există o altfel de practică în lume. Nu se poate colabora instituțional cu serviciile secrete, în lipsa unor protocoale. Vă asigur”, a spus fostul prim-adjunct al directorului SRI, la finalul audierii în comisia pentru controlul SRI.
El a atras atenția că SRI este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce priveşte infracţiuni la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi trădare, parţial şi terorism.
„Astăzi, urmarea unui asalt fără precedent asupra Ministerului Public, pentru realizarea atribuţiilor pe care serviciul le mai are, inclusiv în ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale, serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce priveşte infracţiunile la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi trădare, parţial şi terorism. Astăzi nu avem protocoale, cum acţionăm pentru a proteja interesele României şi ale aliaţilor noştri în situaţia unor probleme pe aceste zone deosebit de sensibile. (…) Riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea României, ci şi securitatea unor aliaţi de ai noştri. Aş vrea ca, luaţi de valul retoricii, să nu pierdem din vedere lucruri importante care pot vulnerabiliza securitatea noastră. Vulnerabilitatea are o singură caracteristică: este exploatabilă”, a adăugat Coldea.
UPDATE ora 11.20 Florian Coldea a ajuns la comisia pentru controlul SRI. Fostul prim-adjunct al SRI nu a dorit să facă declarații la intrarea în comisie. audierea anterioară a durat peste opt ore.
Florian Coldea a mai fost audiat la această comisie pe 13 martie. După acea audiere, Coldea afirma că s-au atins toate subiectele apărute în spațiul public și de pe agenda comisiei SRI. ” Mi-am rezervat dreptul, cu care membrii Comisiei au fost de acord, să revin cu alte detalii. Am răspuns la acuzațiile unor foști colaboratori, rezerviști, ziariști, oameni de media care vreau să vă spun că ne cultivau cu multă insistență, dar și a unor rezerviști”, a spus Florian Coldea.
”A fost atins și protocolul protocoalelor de colaborare, la care comisia are acces”, a precizat Florian Coldea, el precizând că acestea sunt în litera legii.
”Practica ne-a arătat că folosind aceste protocoale am combătut riscuri la adresa siguranței României”, a menționat el.
„Conform situaţiei anterioare, am trimis deja şi către SRI o solicitare în acest sens de a ne sprijini în ceea ce priveşte audierea domnului Coldea. Domnia sa a fost de acord în urma discuţiei”, preciza, la sfârşitul lunii martie, preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.
Întrebat ce îl va întreba pe Coldea la comisie, Manda a spus ca fostul prim-adjunct al SRI va fi chestionat despre relaţia sa cu parchetele, cu zona politică, dar şi cu mass-media.
„Rămăsesem la relaţia domniei sale cu zona de parchete, zona de partide politice, nu ştiu cât am reuşit să aprofundăm, plus zona de mass-media, după care toate celelalte elemente punctuale pe care le-au transmis cei care au venit la comisie şi ne-au spus că ar avea legătură cu domnul Coldea. Toate referirile doamnei Udrea la domnul Coldea, toate referirile domnului Dragnea”, spunea Claudiu Manda.
Fostul prim-adjunct al şefului SRI, Florian Coldea, a anunțat, la începutul anului, că dorește să participe la audieri în Comisia parlamentară pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI).
“Am avut două discuţii cu domnul Coldea, prima în care m-a rugat să îi transmitem o invitaţie oficială şi a doua în care am stabilit ziua de 6 martie. (…) Eu l-am sunat, (…) a spus că doreşte să vină la comisie şi că doreşte să lămurească aspectele care îl vizează pe domnia sa sau SRI – atât timp cât a fost la conducere”, spunea Manda, pe 13 februarie.
USR a cerut audierea lui Liviu Dragnea în comisia SRI, în data de 20 martie, însă cererea a fost respinsă la vot. Anunțul a fost făcut la finalul ședinței de către vicepreședintele Marian Gheorghe Cucșa, de la ALDE.
În replică, Traian Băsescu a transmis un mesaj cu titlul „Salvaţi-l pe Daddy”, pe Facebook, în care anunță că nu se mai prezintă la audieri, în contextul în care majoritatea PSD-ALDE a decis să respingă solicitarea USR de audiere a lui Liviu Dragnea.
Citește și: EXCLUSIV/ Republica Moldova, o țară dezbinată de la vlădică până la opincă. Trei interviuri cât o dovadă – VIDEO