UPDATE ora 19.25: DNA a transmis că cei patru sunt urmăriți penal, în varianta extinsă, pentru trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat.

Totodată, suma de bani pentru care Coldea a fost acuzat acum două luni că a pretins-o pentru a interveni în instanțe ca să obțină o pedeapsă mai mică pentru omul de afaceri Cătălin Hideg nu mai este de 700.000 de euro plus TVA, cum anunțase DNA inițial, ci de 600.000 de euro plus TVA.

„În cursul anului 2023, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat”, au transmis procurorii.

Martorul, adică omul de afaceri Cătălin Hideg, prin intermediul unei rude, le-a dat lui Coldea, Dumbravă și avocatului Tocaci o tranșă de aproximativ 234.000 de euro, susțin procurorii.

„În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, respectiv contracte de consultanță”, a transmis DNA.

***

Știrea inițială: Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a venit din nou luni, 15 iulie, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a i se prelungi controlul judiciar și pentru extinderea urmăririi penale în dosarul în care a fost reclamat de omul de afaceri Cătălin Hideg, au declarat surse din DNA pentru Libertatea.

Coldea a fost acuzat acum două luni că, în schimbul a 700.000 de euro, a susținut că poate interveni în instanțe pentru a obține o pedeapsă mai mică pentru Hideg.

El a refuzat să facă declarații presei la intrarea în sediul DNA.

Pe 24 mai, după 15 ore de audieri, fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci, șoferul lui Coldea, au fost plasați sub control judiciar pe o durată de 60 de zile pentru „săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”, a transmis atunci DNA.

Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise în perioada martie 2023-aprilie 2024, când Coldea și Dumbravă „ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați” și că „i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului”.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care a făcut plângerea la DNA, a declarat că banii i s-au cerut ca să primească o pedeapsă cu suspendare în dosarul în care are o condamnare la închisoare de 4 ani, în primă instanţă, pentru fraude cu fonduri europene, într-un dosar al Parchetului European condus de Kovesi.

Urmărește-ne pe Google News