UPDATE – 17 mai, ora 12.00. Conform ”Fanatik” a aflat că Florian Walter se afla acasă când s-a declanșat criza. S-a prăbușit din senin, brusc, speriindu-i pe cei din jur. A avut norocul de a-i avea alături pe apropiați, care au chemat imediat Salvarea. Aceasta l-a dus la Spitalul Municipal.
Doctorii de gardă de la Municipal i-au pus diagnosticul de accident vascular cerebral (AVC) și au demarat procedurile ulterioare. De gardă la Spitalul Floreasca era Marian Broască, adjunctul renumitului cardiolog Șerban Brădișteanu. Brădișteanu a fost chemat de urgență de acasă și a ajuns undeva aproape de miezul nopții, timp în care lui Walter i s-a făcut CT-ul, a fost stabilizat și a fost pregătit pentru intervenția chirurgicală.
Înainte de a intra în operația extrem de complicată care a durat mai bine de patru ore, de la 1:00 la 5:30 dimineața, în noaptea de joi spre vineri, Șerban Brădișteanu a discutat cu familia lui Florian Walter. Medicul cardiolog le-a spus apropiaților acestuia că, dacă nu era „cazul Gabriel Cotabiță”, el credea că șansele de supraviețuire ale lui Walter ar fi fost zero. Având în vedere însă precedentul, „încercăm să-l salvăm”!
Surprinzător, inima și corpul lui Florian Walter au rezistat foarte bine operației delicate. Brădișteanu le-a transmis rudelor și celor aflați la spital un singur cuvânt privind prognosticul: rezervat!
Familia lui Florian Walter va cere, OFICIAL, deschiderea unei anchete pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal
În acest moment Florian Walter luptă pentru viața sa. Sunt extrem de importante următoarele ore pentru a vedea ce șanse sunt să își revină. Oricum, din informațiile FANATIK, familia fostului om de fotbal va cere oficial deschiderea unei anchete cu privire la ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal.
Florian Walter a fost extrem de stresat în ultima perioadă din cauza problemelor cu justiția. Aceasta ar putea fi și cauza șocului pe care l-a avut, cu atât mai mult cu cât pe 11 iunie îl așteaptă un nou proces. În acea zi are termen la Cluj, într-un proces în care este acuzat de constituirea de grup infracțional, alături de Dan Capră și Marius Nicolae, foștii săi colaboratori de la Petrolul.
Ce este disecția de aortă abdominală și de ce e urgență MAJORĂ medico-chirurgicală
Disecția de aortă este o patologie potențial fatală produsă de separarea straturilor peretelui aortic. Se rupe intima aortei și sângele pătrunde în tunica medie, conform newsmed.ro. Această problemă afectează în principal pacienții de sex masculin, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Florian Walter are 56 de ani. Disecția de aortă este o complicație care apare frecvent la pacienții cu hipertensiune arterială severă și anevrism de aortă.
Debutul disecției de aortă este brutal, dramatic, cu dureri toracice intense, ca o lovitură de pumnal și posibil deces imediat! Tomografia computerizată (CT) confirmă diagnosticul și poate evalua gradul progresiei disecției. Disecția de aortă este o urgență majoră medico-chirurgicală. Necesită o echipă medicală complexă formată din medic cardiolog, chirurg cardiovascular, cardilog interveționist, medic anestezist.
UPDATE – ora 22.30: Gazeta Sporturilor informează că omul de afaceri Florian Walter a fost stabilizat, iar apoi a fost operat.
Sursele GSP.RO au confirmat problemele lui Walter, care se află Unitatea de Terapie Intensivă Chirurgie Cardiovasculară, unde urmează să i se facă o investigație computer tomograf. La Floreasca, a fost preluat de doctorul Marian Broască, adjunctul medicului cardiolog Șerban Brădișteanu.
Walter mai suferise un preinfarct pe vremea când fugise de justiție în Dubai, în octombrie 2015. În 2010, fusese operat tot pentru probleme cardiace.
Florian Walter, patronul Romprest (companie care oferă servicii de salubritate), a fost acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat, produs în perioada 2013 – 2014.
Florian Walter (născut în 1963) a ajuns să fie căutat în toată lumea de procurorii anti-Mafie (DIICOT) și apoi de cei anticoprupție (DNA) pentru afacerile sale cu gunoi, care l-au făcut pe fostul intermediar de butelii să ajungă să primească 450 de milioane de euro doar pentru salubrizarea Sectorului 1 al Capitalei.
Romprest a încasat milioane de euro pentru salubrizarea şi întreţinerea aeroporturilor din România dar şi din paza acestora.
Walter a venit ca acționar la Dinamo la începutul anilor 2000 și a plecat în 2009, când s-a dus la U Cluj. La formația din Ardeal a stat 3 ani, în 2012 mutându-se la Petrolul.
Dispărut din țară în luna mai a anului 2015, el a fost localizat în vara lui 2016 în Dubai, cel mai luxos emirat din cadrul Emiratelor Arabe Unite, stat din Golful Persic.
Pe 5 martie 2016, Walter a fost extrădat din Emiratele Arabe Unite. Pe 6 martie a fost arestat în România. Ajuns în țară, Walter s-a apărat și a spus că nu a fugit din țară și că afacerile sale au fost corecte. A fost eliberat pe 5 august, dată de la care se află sub control judiciar.
La jumătatea lui ianuarie 2016, Tribunalul Prahova, ca instanță de fond, a dispus începerea judecății în dosarul Romprest, care vizează fapte de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.
Florian Walter, trimis în judecată de procurorii DIICOT Cluj
În 2017, Florian Walter a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT Cluj pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul delapidării clubului de fotbal Universitatea Cluj. Acesta este acuzat că, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi din dosar, a transferat cu titlu gratuit 11 jucători de valoare ai clubului la FC Petrolul Ploieşti SA. Urma să se prezinte la Tribunalul Cluj pe 11 iunie 2019.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj l-au trimis în judecată pe Florian Walter pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave.
Totodată, au fost trimişi în judecată şi Daniel Capră, Ioan Mărginean şi Marius Adrian Nicolae, pentru ”săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în modalitatea constituirii unui grup infracţional organizat, urmat de săvârşirea unei infracţiuni”, se arată într-un comunicat publicat joi de către DIICOT .
”În cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie”, se arată în comunicatul DIICOT.
Procurorii susţin că, de la începutul până în toamna anului 2012, Florian Walter şi ceilalţi trei inculpaţi ”au desfăşurat în mod coordonat, pe o perioadă determinată, în diferite modalităţi de participare, o activitate infracţională complexă”, fiecare dintre ei având un rol precis şi atribuţii clare.
Astfel, inculpaţii au delapidat FC Universitatea Cluj SA prin însuşirea nejustificată a 11 jucători de fotbal ai clubului, cu o valoare de piaţă ridicată. Sportivii au fost mutaţi cu titlu gratuit la un club advers FC Petrolul Ploieşti SA, ”unde inculpatul Walter Florian a stabilit că îşi va reloca resursele în calitate de ‘finanţator, având interese în mod direct”, spun procurorii.
Anchetatorii mai spun că planul infracţional prin care a avut drept consecinţă prejudicierea Clubului U Cluj, iniţiat de Florian Walter şi pus în aplicare împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, a fost organizat pe mai multe paliere de activitate.
Astfel, FC Petrolul Ploieşti SA a fost preluat şi folosit, prin persoane interpuse, de către Florian Walter, pentru ca acesta să coordoneze activitatea clubului şi să transfere gratuit în mod nejustificat o parte din activele care aparţineau FC Universitatea Cluj SA.
Procurorii susţin că Florian Walter a utilizat în interes personal, activele din FC Universitatea Cluj SA, respectiv 11 jucători de fotbal, ”pe care i-a transferat în mod fraudulos către FC Petrolul Ploieşti SA, în detrimentul FC Universitatea Cluj SA, cu ajutorul celorlalţi participanţi, inculpatul Walter Florian apreciind că, în calitate de acţionar majoritar şi director general, poate utiliza în interes personal activele societăţii, contrar intereselor economice ale clubului şi fără a respecta dispoziţiile care reglementează organizarea, funcţionarea şi conducerea unei societăţi pe acţiuni cum este cazul societăţii FC Universitatea Cluj SA”, se arată în comunicatul DIICOT.
Apoi, s-a stabilit modul în care urmau să fie mutaţi gratuit cei 11 jucători de fotbal de valoare de la FC Universitatea Cluj SA către FC Petrolul Ploieşti SA, ”cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA, întrucât aceşti jucători aveau o reală valoare de piaţă şi puteau aduce în continuare beneficii materiale şi profesionale clubului de fotbal U Cluj”, potrivit procurorilor.
După care s-au s-au întreprins ”activităţi de determinare” a fotbaliştilor să plece de la FC Universitatea Cluj SA şi să meargă la FC Petrolul Ploieşti SA, deşi contractele cu U Cluj se aflau în derulare şi nimeni nu a făcut demersuri pentru rezilierea acestora, ”aceste activităţi fiind efectuate pentru a putea dispune, în mod nejustificat, de serviciile acestor jucători de fotbal, cotaţi cu valoare ridicată, la FC Petrolul Ploieşti SA, unde inculpatul Walter Florian avea interese directe, cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA”, mai spun anchetatorii.
Procurorii susțin că Florian Walter a fost iniţiatorul şi liderul grupului infracţional, în timp ce ceilalţi trei inculpaţi au fost executanţi pe diferite paliere ale activităţii infracţionale, fiecare având o activitatea concretă în delapidarea clubului de fotbal.
”Inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a se implica în activitatea de preluare a FC Petrolul Ploieşti SA, pentru a-i facilita inculpatului Walter Florian posibilitatea de a controla prin persoane interpuse acest club, unde urma să îşi mute activitatea de ‘finanţare şi unde urma să aducă cei mai buni jucători ai clubului U Cluj.
De asemenea, inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a încheia şi semna, în calitate de manager general al FC Petrolul Ploieşti SA, acordurile de transfer cu titlu gratuit ale celor 11 jucători de fotbal de la FC Universitatea Cluj SA, precum şi de a se asigura că aceşti jucători vor primi cel puţin aceleaşi drepturi salariale pe care le aveau la Clubul U Cluj, acest aspect fiind important pentru determinarea jucătorilor de a fi de acord cu mutarea de la FC Universitatea Cluj SA la FC Petrolul Ploieşti SA.
În această activitate inculpatul Capră Daniel a acţionat oficial în calitate de manager general şi acţionar majoritar al FC Petrolul Ploieşti SA, însă în realitate activitatea sa în cadrul clubului Petrolul Ploieşti a fost coordonată de către inculpatul Walter Florian”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
FOTO – Hepta
Citește și: