Guvernatorul Ron DeSantis a semnat joi seară o lege care interzice avortul după șase săptămâni de sarcină în Florida, la doar câteva ore după ce legislativul dominat de republicani a votat-o.
DeSantis, unul dintre posibilii candidați republicani la prezidențialele de anul viitor, a anunțat promulgarea pe rețelele sociale, spunând că prin intermediul legislației, statul va extinde protecția vieții și va aloca totodată resurse pentru a ajuta tinerele mame și familiile.
Prin adoptarea legii, Florida se alătură altor 12 state – inclusiv Georgia, Iowa, Kentucky și Louisiana – care au aprobat interzicerea avorturilor după șase săptămâni, un moment în care cele mai multe femei nu știu încă că sunt însărcinate, scrie Politico.
Singurele excepţii luate în considerare de legea din Florida sunt cele ale unui „risc grav” pentru sănătatea femeii sau o anomalie letală a fătului, precum şi în cazul violului sau incestului, în limita a 15 săptămâni de sarcină.
Legea actuală din Florida permite avorturile până la 15 săptămâni de sarcină.
Femei din tot sudul țării au început prin urmare să călătorească în Florida pentru avorturi, după decizia Curții Supreme din iunie 2022, care a declanșat interdicții de avort în întreaga regiune.
Peste 82.000 de femei au făcut avorturi în Florida în 2022, mai mult decât aproape în oricare alt stat. Aproape 7.000 dintre acestea au călătorit în Florida din alte state, o creștere de 38% față de anul precedent, scrie Washington Post.
Avorturile vor continua, riscurile vor crește, spun democrații
Republicanii au avut o majoritate suficientă pentru a adopta fără emoții legea – 70 la 40. Câțiva republicani din Florida, care reprezintă zone preponderent liberale, s-au alăturat democraților și au votat împotriva interdicției, dar nu au avut puterea de a împiedica supermajoritatea republicană.
„Aici, în statul Florida, ne pasă profund de viață și ne pasă de cei mai vulnerabili din societatea noastră – copiii din uter”, a declarat politiciana republicană Jennifer Canady, care a cosponsorizat legislația în legislativul statal.
Canady a evidențiat, de asemenea, unele dintre celelalte prevederi ale proiectului de lege, inclusiv furnizarea a 5 milioane de dolari Departamentului de Sănătate al statului pentru programe care promovează cauze precum contracepția și 15 milioane de dolari pentru programe care sprijină mamele care nasc.
Una dintre cele mai vehemente critice ale proiectului de lege a fost politiciana democrată Anna Eskamani, care le-a spus colegilor săi că a crescut în sărăcie și că a primit pentru prima dată mijloace contraceptive de la ONG-ul Planned Parenthood, când era adolescentă.
Ea a avertizat că interdicția ar pedepsi în mod nedrept femeile sărace, care nu își permit să călătorească în afara statului pentru a face un avort după șase săptămâni. „Cred ferm că dreptul de a dispune de propriul corp nu ar trebui să fie dictat de câți bani ai sau de locul în care locuiești”, a declarat Eskamani, care a lucrat anterior la Planned Parenthood.
Lidera democraților din Camera Reprezentanților, Fentrice Driskell, a avertizat și ea că rata mortalității materne din Florida va crește, dacă interdicția de 6 săptămâni va deveni lege și a adăugat că republicanii au impus adoptarea legislației chiar dacă alegătorii nu o doresc. „Este o impunere a voinței minorității asupra majorității”, a spus Driskell.
„Această lege interzice avortul legal, dar nu va opri avortul în practică”, a spus și democrata Lindsay Cross. „Avorturile vor fi pur şi simplu efectuate în privat, fără supraveghere medicală şi cu un risc crescut pentru sănătatea femeilor şi pentru bunăstarea lor fizică şi psihică”, a spus democrata, citată de AFP, potrivit Agerpres.
Casa Albă a criticat joi legea, pe care a catalogat-o drept „extremă și periculoasă”.
În așteptarea unei decizii a Curții Supreme din Florida
Chiar și după ce DeSantis a semnat legea, noua interdicție de șase săptămâni se va confrunta cu un obstacol suplimentar la Curtea Supremă din Florida.
Florida a adoptat deja anul trecut o interzicere a avortului după 15 săptămâni de sarcină, iar înalta instanță a statului analizează în prezent o contestație la această lege.
Reclamanții susțin că legea încalcă o clauză de confidențialitate a statului veche de zeci de ani, pe care judecătorii au citat-o în trecut în susținerea protecției avortului.
Interdicția de șase săptămâni nu va intra în vigoare până când instanța nu se va pronunța în acest caz.
Asemenea Curții Supreme a SUA, instanța supremă din Florida este dominată însă de conservatori, după ce DeSantis a numit patru dintre cei șapte judecători ai curții.
Mulți observatori se așteaptă prin urmare ca judecătorii să susțină interdicția de 15 săptămâni.
Riscuri și beneficii pentru DeSantis
DeSantis a promulgat proiectul de lege la aproape o săptămână după ce un judecător federal din Texas a suspendat aprobarea de către FDA a Mifepristonei, un medicament folosit pentru avort, în SUA semnalând astfel faptul că bătălia privind dreptul la avort va continua mult timp după decizia Curții Supreme de anul trecut.
Miercuri, o curte de apel federală a decis că pilula poate rămâne totuși pe piață, dar a restricționat disponibilitatea acesteia.
Legea, scrie Politico, îl va ajuta pe DeSantis să le demonstreze alegătorilor conservatori în cadrul alegerilor primare că este ferm împotriva avortului, un atu de care are nevoie în lupta potențială cu Donald Trump.
Strategia implică însă riscuri mari în alegerile generale.
În general, comentatorii cred că republicanii au înregistrat rezultate mai slabe în alegerile din 2022, în parte pentru că democrații și alegătorii independenți au votat pentru a proteja dreptul la avort.