„S-au înregistrat efecte în 34 de localități din 14 județe: Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu și Timiș. S-a intervenit și se intervine pentru evacuarea apei din 11 case, 7 anexe gospodărești, 56 de curți, 70 de beciuri și subsoluri, 3 sedii ale unor operatori economici, 3 sedii ale unor instituții publice. Vom vedea exact care sunt nevoile pentru fiecare unitate administrativ-teritorială”, a declarat Florin Cîțu.
„Ați prezentat, domnule prim-ministru, o situație primită de la DSU. Este adevărat, ea se referă la intervalul de la ora 7:00 până la ora 16:30, pentru ziua de astăzi”, a precizat Lucian Bode, corectând datele prezentate de premier.
În acest moment, vorbim despre tot intervalul 15 iulie, ora 7:00, până în 20 iulie, ora 16:30, când s-au înregistrat efecte în 80 de localități din 20 de județe. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 192 de case. În acest moment, sunt evacuate 81 de persoane din localitatea Roșia Montană, din județul Alba și din localitatea Breaza, din județul Prahova.
Șeful MAI:
„Vreau să mă sigur că știm exact de ce avem nevoie în plan local, ca nimeni să nu sufere în perioada următoare. Am mai auzit când mai discutam despre inundații că totul este sub control. Aș vrea să cântăriți foarte bine când spuneți acest lucru”, a spus Cîțu.
Totodată, premierul le-a transmis prefecților că în ședința de miercuri, 21 iulie, va fi aprobată Hotărârea de Guvern care prevede alocarea de resurse financiare din Fondul de intervenție pentru reparațiile făcute în urma fenomenelor meteo de la începutul acestui an și până în prezent. În acest context, Cîțu le-a cerut autorităților locale să evalueze cât mai rapid pagubele produse de cele mai recente inundații astfel încât Guvernul să aloce resurse la rectificarea bugetară.
Bode: „Luați măsurile care se impun și aceste măsuri nu se iau din birou, ci de la fața locului”
Bode a cerut implicare din partea autorităților locale în gestionarea problemelor create de fenomenele meteo extreme, avertizând că pericolul încă nu a trecut.
„Avem și pentru perioada următoare, cel puțin pentru următoarele 24 de ore, avertizări de vreme severă în mai multe zone din țară, ceea ce reclamă o mobilizare susținută din partea structurilor cu atribuții la nivelul județelor vizate.
Vă solicit, domnilor prefecți, să vă asigurați că există spații de cazare și relocare temporară pentru situația în care se impune evacuarea unor persoane și să fiți conectați în permanență cu realitățile din teren. Luați măsurile care se impun și nu cred că mai este nevoie să vă spun că aceste măsuri nu se iau din birou, ci din teren, de la fața locului”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul a mai precizat că în zilele următoare, persoanele afectate de inundații vor primi ajutoare materiale și se fac demersuri și pentru acordarea de ajutoare financiare.
De ce mesajele RO-Alert sunt transmise cu foarte puțin timp înaintea fenomenelor meteo extreme
La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce locuitorii din zonele în care au existat fenomene meteo periculoase au fost avertizați prin mesaje Ro-Alert cu foarte puțin timp înainte ca acestea să se producă sau chiar după ce ele au început deja.
„Asta este pentru că sunt fenomene nowcasting și se află despre ele tot foarte târziu de către ANM. Când ANM ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat transmitem mesajul, dar fiind fenomen nowcasting, timpul pe care îl avem la dispoziție este scurt”, a precizat Raed Arafat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro