„PSD este la guvernare de 6 luni și întreg sectorul privat este bulversat pentru că nu știe ce taxe noi mai doresc PSD-iștii să introducă. Au introdus deja excepții care costă bugetul miliarde de lei. Iar piața îi penalizează dur. Deja în 2022 doar pe dobânzi s-au dus mai mult de 10 miliarde de lei. Să ne spună PSD ce se putea face cu acești bani în loc să crească profiturile băncilor”, a scris președintele Senatului pe Facebook.
Liberalul a precizat că în doi ani de guvernare liberală nu s-a vorbit de creșterea taxelor. „Din contră, am eliminat suprataxe și supraaccize introduse de PSD în perioada 2017-2019”, a subliniat Cîțu.
PNL a spus că nu introduce taxe noi și nu crește taxe. Nu este vorba doar de anul acesta. Este vorba de guvernarea PNL. Noi, liberalii, am arătat că putem să aducem venituri la buget și când eliminăm și reducem taxe.
Președintele Senatului, Florin Cîțu:
Cîțu i-a acuzat apoi pe cei din PSD de „șmecherie”. „Șmecheria cu nu introducem taxe anul acesta, dar modificăm Codul Fiscal ca să introducem taxe peste 6 luni, nu ține. Programul de guvernare pe care PNL îl susține și pe care noi liberalii l-am votat nu are nimic în el despre taxe noi”, a spus el.
„Orice politician din cauza căruia nu se fac aceste reforme este susceptibil de subminarea economiei naționale”, a punctat Cîțu.
Ce a cerut PSD
Mesajul lui Florin Cîțu vine după ce Partidul Social Democrat a cerut partenerilor de guvernare de la PNL să accepte mai multe măsuri, printre care impozitarea salariilor mari din sistemul bugetar și a pensiilor speciale.
Concret, partidul condus de Marcel Ciolacu a transmis joi, 16 iunie, că este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de venituri. Potrivit PSD, „noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”.
Măsurile propuse de PSD pentru dezbaterea în coaliție:
- Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României
- Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul de 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 de lei (10 pensii medii nete)
- Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%
- O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.
În acest context, premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a spus că partidul pe care îl conduce „nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri” și a lansat un avertisment la adresa PSD.