În ultimele zile, adoptarea proiectului certificatului electronic COVID a generat tensiuni în coaliția de guvernare. Miercuri seară, liderii PSD, PNL și UDMR au decis ca proiectul legislativ să fie adoptat până la finalul acestui an. Potrivit informațiilor Libertatea, partidul condus de Marcel Ciolacu și cel condus de Florin Cîțu au discutat ca acest lucru să se întâmple în perioada cuprinsă între Crăciun și Revelion, prin procedură de urgență, în Parlament.

Liderii celor trei partide au convenit, ulterior, să elimine din proiectul legii obligativitatea prezentării la job a acestui document, în condiţiile în care această condiţionare era exact scopul acestui act normativ menit, practic, să-i determine pe români să se vaccineze pentru a nu rămâne, într-un final, fără loc de muncă.

Informaţia a fost confirmată de președintele PSD, Marcel Ciolacu. „Eu nu am susţinut aşa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc”, a declarat liderul social-democrat, pentru G4Media.

Decizia ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu la serviciu ar fi venit după o întâlnire, la Cotroceni, a liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, dar și în contextul protestului organizat de AUR marți, în fața sediului Legislativului.

Proiectul de lege asumat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevedea solicitarea documentului atât angajaților de la privat, cât și de la stat, la locul de muncă, precum și acordarea a 15 vouchere de testare, decontate de stat, pentru cei nevaccinați. Certificatul ar urma să fie introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de trei săptămâni consecutive a numărului de cazuri, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1.

Marcel Ciolacu l-ar fi chemat, miercuri seară, pe Alexandru Rafila la sediul PSD pentru a-și modifica proiectul de lege, însă oficialul guvernamental nu ar fi de acord cu noua versiune.

De altfel, Alexandru Rafila ia în calcul varianta demisiei din fruntea Ministerului Sănătății, în contextul tergiversării adoptării certificatului verde COVID, au declarat surse social-democrate pentru Libertatea, marți, 21 decembrie. Rafila a confirmat informația pentru spotmedia.ro.

Astăzi, Marcel Ciolacu a declarat că nu este o decizie luată în coaliţie cu privire la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă şi a adăugat că îşi menţine opinia că proiectul de lege trebuie adoptat în această sesiune parlamentară. Președintele PSD a dat de înțeles, însă, că s-ar putea renunța la adoptarea proiectului redactat de Alexandru Rafila, care „nu aduce nimic nou”.

„Certificatul trebuie să respecte Constituția. Nu este luată o decizie în coaliție astfel încât să vă prezentăm ceva. Este o OUG în vigoare în ce privește certificatul verde. Dacă proiectul nu aduce nimic nou, nu are sens să mergem cu un proiect care nu aduce nimic nou. Ministrul a venit cu o propunere care are o latură de specialitate și o latură astfel încât să nu încălcăm Constituția”, a afirmat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

Marcel Ciolacu a negat că s-ar fi luat vreo decizie în privința certificatului verde în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis. „Presupun că domnul Iohannis nu e specialist în constituţionalitate. Domnul Robert Cazanciuc este un specialist în ceea ce priveşte constituţionalitatea. Domnul Titus Corlăţean este şi el un specialist în constituţionalitate”, a spus președintele social-democraților.

Marcel Ciolacu a precizat că nu s-a pus niciodată problema vaccinării obligatorii și a admis că varianta ministrului Rafila privind introducerea certificatului în funcție de presiunea pusă pe spitale este „cea mai bună”.

„Acum două luni vă spuneam că nu este suficient certificatul verde. Este nevoie să venim și cu o nouă organizare în spitale, trebuie să venim cu un stoc de antivirale pentru acest nou val cinci. (…) Niciodată nu s-a pus problema vaccinării obligatorii. Cred că propunerea domnului Rafila ca certificatul să se facă în funcție de incidență și câtă presiune este pe ATI este cea mai bună”, a precizat Ciolacu.

Întrebat dacă va mai fi aplicat certificatul verde la locul de muncă, în noua lege, liderul PSD s-a limitat să răspundă că „vom vedea proiectul cum va fi aprobat”.

La rândul său, Florin Cîțu a evitat să spună dacă este de acord ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu la locul de muncă și a declarat că proiectul din Parlament trebuie să respecte prevederile constituţionale și să îndeplinească alte două condiții – să mențină economia deschisă și să încurajeze vaccinarea.

„Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vadă dacă este constituţională şi să meargă mai departe. Nu știm încă, nu avem o concluzie. Înţeleg că se tot discută. Eu nu pot să discut pe ceva ce nu avem. Orice măsură luăm, trebuie să aibă o motivaţie şi trebuie să ne gândim la impact. Uitaţi-vă la măsurile pe care le-am luat pentru economie, se văd rezultatele acum. Aşa şi pentru sănătate, trebuie să fie măsuri care să fie legale, constituţionale, dar care să aibă şi un rezultat”, a afirmat astăzi președintele PNL, într-o declarație la Palatul Parlamentului.

Întrebat în mod repetat de reporteri dacă este de acord ca cu eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă, Florin Cîţu nu a oferit un răspuns clar.

„Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă. Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a spus liderul PNL.

Florin Cîțu a fost întrebat și cum ar trebui să arate acest proiect al certificatului verde.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să arate aşa cum l-am făcut eu. Ceea ce noi am discutat atunci este ceea ce cred eu. Dacă cineva vine cu argumente şi un alt proiect care este mai bun, o să mergem să-l votăm. Eu v-am spus doar că, din punctul meu de vedere, Certificatul Verde trebuie să aibă două condiţii, să menţină economia deschisă şi să susţină campania de vaccinare. Aşteptăm variantele. Nu putem să discutăm când nu avem”, a fost răspunsul oferit de șeful Senatului.

Foto: Dumitru Angelescu

 
 

Urmărește-ne pe Google News