„Se pare că strategia pe care a adoptat-o şi Comisia Europeană, şi SUA este una în mai mulţi paşi. Eu cred că aceste sancţiuni nu vor avea efectul aşteptat de noi toţi, atâta timp cât nu sunt sancţiuni care să taie surse de finanţare din sectorul energie, gaze şi decontări financiare”, a declarat Florin Cîţu, preşedintele Senatului şi liderul PNL.
Întrebat despre decuplarea Rusiei de la Sistemul Interbancar SWIFT, Cîţu credea că s-a luat această măsură. „Eu credeam că s-a luat deja această măsură, cu cât întârziem, cresc veniturile Rusiei. Sunt decontări care se fac în special în energie, trebuie să fie o decizie politică, dacă vrem cu adevărat să penalizăm acţiunile Rusiei în Ucraina”, a precizat al doilea om în stat.
Acesta a explicat că „va fi complicat”, atât timp cât Rusia are rezerve de aproape 650 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă jumătate din PIB. „Sunt rezerve foarte mari. Aşa cum văd eu restricţiile, Rusia nu va trebui să folosească acele rezerve, pentru că are venituri din activităţi curente astăzi, venituri la nişte prețuri foarte mari. Sper să vedem şi alte sancţiuni”, a mai afirmat Cîţu.
Joi, 24 februarie, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații după ce Rusia a atacat Ucraina