România a solicitat în această săptămână activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament antiinflamator folosit în tratarea COVID-19.
Potrivit premierului Florin Cîțu, încă din aprilie a început o licitație pentru achiziția acestui medicament, licitație care a fost tergiversată până de curând.
„Din informațiile pe care le am acum, se pare că a fost o licitație care a început din aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie și până acum o săptămână, această licitație a tot fost tergiversată. Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a tergiversat achiziția pentru acest medicament atâtea luni”, a declarat Cîțu.
Referindu-se tot la modul în care a fost pregătit valul 4, premierul a precizat că, din informațiile sale, „au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august”.
Ministerul Sănătății avea un stoc de 40 de bucăți primite prin donație, la sfârșitul lunii decembrie 2020, din partea Germaniei. Totuși, Ministerul Sănătății nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecțioase, care tratează pacienți pozitivi de COVID de 18 luni. Deci au fost solicitări, aveam ventilatoare și cineva din minister nu a răspuns. Cine nu a răspuns ar trebui să răspundă chiar cu funcția.
Florin Cîțu:
De asemenea, Florin Cîțu a vorbit despre faptul că „s-a ajuns, în luna septembrie, ca în anumite județe, timpul de răspuns pentru urgențe majore să fie 5 sau 8 ore la ambulanță, iar pentru solicitările de testare COVID sunt județe în care echipajul de testare se prezintă și cu cinci zile întârziere”.
Pe 21 septembrie, premierul a anunțat că va solicita o anchetă cu privire la modul în care Ministerul Sănătății a făcut pregătiri pentru valul 4 al pandemiei de coronavirus, în contextul în care în acel moment, România avea mai puțin de 20 de paturi de ATI libere pentru pacienții COVID-19. Astăzi, 8 octombrie, la nivel național, există un singur loc liber, după trei zile la rând în care niciun pat de terapie intensivă COVID nu a fost disponibil în țară.
„Știam că vine valul 4. Eu am spus după ce s-a terminat valul 3 că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar că trebuie să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde”, spunea atunci Florin Cîțu.
Autoritățile au raportat vineri 13.854 de cazuri noi de infectare și 385 de decese de COVID, dintre care 357 au avut loc în ultimele 24 de ore. Numărul pacienților internați la ATI a crescut la un nou nivel record – 1.561.