După ce grupul de hackeri Killnet a susținut că atacurile asupra site-urilor românești s-au produs după declarațiile lui Marcel Ciolacu, potrivit căruia România este gata să trimită arme în Ucraina, atribuindu-i însă în mod greșit funcția de președinte al Senatului, Florin Cîțu a reacționat.
„În primul rând, nu ştiu ce hackeri sunt ăia care nu știu cine este președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților. Dar trecem peste asta. Dacă ne uităm la acel comunicat, este bizar să ai poza președintelui Camerei Depuțatilor, să ai numele corect, dar să îi greșești funcția. Cred că mai ușor îi greșeai funcția decât să greșești invers. Era un simplu search pe Wikipedia și vedeai cine este președintele Senatului. Sunt mai multe semne de întrebare acolo”, a afirmat Florin Cîțu, luni, 2 mai, la Senat, răspunzând întrebărilor presei.
„Să știți că în toată lumea atacă. Dar trebuie să fim foarte atenți, nu este chiar un război cibernetic. Se trimit mai multe mesaje și se aglomerează site-urile, care se blochează. Nu se fură informații, nu se face nimic. Deci, trebuie să fim și aici foarte atenți”, a adăugat el.
Libertatea i-a cerut apoi precizări suplimentare după declarațiile despre confuzia hackerilor Killnet privind președinția Senatului și a Camerei Deputaților, însă Florin Cîțu a răspuns că a glumit.
Mai multe site-uri românești au fost vizate în ultimele zile de atacuri cibernetice de tip DDoS revendicate de gruparea rusă de hackeri Killnet, printre care al Guvernului, al Ministerului Apărării Naționale, al Poliției de Frontieră, al CFR Călători, site-ul OTP Bank, site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, site-ul Poliției Române și site-urile mai multor aeroporturi din România.
Hackerii pro-ruși de la Killnet au amenințat pe 30 aprilie că vor ataca aproape 300 de site-uri din România. Printre ele se numără site-ul Președinției, site-ul MAE, site-ul MAI, site-ul SIE, cele ale Poliției Române, Ministerului Sănătății, Patriarhiei, ale unor spitale – sanador.ro, spitalul-elias.ro, reginamaria.ro -, site-uri ale partidelor politice – PNL și AUR – , dar și ale unor instituții de presă, precum digi24.ro, antena3.ro și realitatea.net.