„Nu am discutat despre ministere sau despre funcția de premier. Am discutat despre programul de guvernare și un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un guvern stabil”, a spus Florin Cîțu după întrevederea dintre delegațiile PNL, PSD și UDMR de la Parlament, aceasta fiind prima rundă oficială de negocieri dintre cele trei partide.
Premierul demis a adăugat că este posibilă creșterea numărului de ministere într-o alianţă de guvernare PNL, PSD şi UDMR. „Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere. Maxim 20”, a spus Cîțu. În prezent, sunt 18 ministere.
Când vom ajunge la modul cum se vor împărți ministerele, vom discuta. În acest moment, doar am discutat despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20.
Președintele PNL, Florin Cîțu:
Afirmațiile lui Florin Cîțu vin în contextul în care luni, 8 noiembrie, PSD a votat în unanimitate pentru demararea negocierilor pentru formarea unui guvern cu PNL – UDMR şi minorităţi, iar liberalii au votat și ei, majoritar, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD.
Două luni de criză politică
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.
Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.
Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.