Acesta a mai spus că deficitul bugetar va crește la 6,7% din Produsul Intern Brut (PIB), iar deflatorul va fi de 4,1%, astfel că va exista ”o creștere generalizată a prețurilor în economie”.

Deficit de 72,5 miliarde de lei

Ministrul Finanțelor a precizat că deficitul bugetului general consolidat va crește cu 30,9 miliarde de lei. În sumă brută, acesta va crește de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei.

La venituri, statul estimează încasări mai mici cu 23,2 miliarde de lei, dar de la Comisia Europeană vor fi primite 3,8 miliarde de lei.

Va exista o scădere a încasărilor din impozitul pe profit cu 2,2 miliarde de lei, o alta de 1,5 miliarde la impozitul pe venit, 5,5 miliarde de lei de la TVA, accize – 2,6 miliarde de lei și 8,3 miliarde de lei din contribuții sociale.

Unde vor fi cheltuieli mai mari

Cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 12,5 miliarde de lei. a cheltuielile de personal va exista un plus de 576 de milioane de lei, sumă care include plata stimulentului de risc de 2.500 de lei pentru personalul medical.

Cheltuielile de asistență socială cresc cu 6,9 miliarde de lei, aici fiind inclus șomajul tehnic.

Ministrul a mai spus că vor crește cu 3 miliarde de lei cheltuielile la fondul de rezervă pentru cheltuieli neprevăzute până la următoarea rectificare.

Oficialul a mai precizat că nu vor crește taxele în acest an și că există bani pentru investiții.

Bani pentru Ministerul Muncii și cel al Sănătății

Ministerul Muncii va primi 8,1 miliarde de lei, iar Ministerul Sănătății va primi 3,8 miliarde de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News