„Prima sarcină este aceea de a menține deficitul sub 7,16% și de a rămâne în parametrii strategiei fiscal-bugetare, este cel mai important lucru. În același timp, să știe foarte clar că nu voi accepta niciodată creșteri de taxe în acest mandat”, a declarat Florin Cîțu, care a fost ministru interimar după ce l-a revocat pe Alexandru Nazare.
Ulterior, obiectivul va fi revenirea la un deficit bugetar sub pragul de 3%.
„În același timp, am discutat despre consolidarea fiscală, despre un lucru la care eu țin foarte mult, să nu depășim deficitul bugetar și să ne menținem strategia fiscal-bugetară aprobată la începutul anului, cu un deficit bugetar care să ajungă sub 3% în 2024. Sunt lucruri pe care le-am transmis domnului ministru și la care țin foarte mult”, a adăugat oficialul.
Premierul a prezentat și realizările sale în cele aproape 45 de zile petrecute ca interimar la Finanțe.
„Câteva dintre lucrurile care au fost blocate în prima parte a anului au fost deblocate. E-facturarea începe la 1 septembrie, Banca Națională de Dezvoltare este în avizare, un proiect care a fost întârziat mult prea mult și de care avem foarte mare nevoie. Am rămas cu o restanță pe care va trebui să o preia domnul ministru, acel grup de lucru care se va ocupa de soluția pentru companiile financiare de stat, ce vom face cu aceste companii de stat în perioada următoare pentru că Banca Națională de Dezvoltare va prelua foarte multe dintre atributele acestor instituții”, a declarat premierul.
Dan Vîlceanu a depus joi jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni și a preluat mandatul de ministru al Finanțelor. El a fost validat miercuri dimineață, 18 august, în ședința Biroului Politic Național al PNL, pentru funcția de ministru al finanţelor. Singurul vot împotrivă a fost al lui Ludovic Orban.