Cîțu s-a referit la Ordonanța de Urgență 114, adoptată în decembrie 2018 de guvernul condus pe atunci de Viorica Dăncilă, care cuprindea măsuri fiscal-bugetare care au afectat, printre altele, mediul de afaceri, sectorul energetic și băncile.
„Îmi aduce aminte ce face Marcel Ciolacu de ce făcea Liviu Dragnea. Exact aşa se întâmpla în perioada 2017-2019. Țineți minte că era un plan foarte bine pus la punct, cum să crească taxele şi au introdus taxe și au culminat cu Ordonanţa 114 care a aruncat totul în aer”, a afirmat Florin Cîțu.
Și a continuat: „A venit PNL în 2019, în noiembrie, la guvernare şi a eliminat toate aceste taxe şi am colectat mai mult la buget, într-un an în care economia a fost închisă două luni”.
Florin Cîțu a menționat că „impozitul progresiv nu este în programul de guvernare, dar discutăm despre el, deci este bizar”.
Despre discuţiile privind impozitarea capitalului, dorită de Marcel Ciolacu, președintele Senatului a precizat că programul de guvernare nu prevede nicio taxă.
„Nu văd sensul acestor discuţii în spaţiul public, nu văd de ce iar să învrăjbim multinaționalele, românii, investiții, capital… Oricum, taxarea capitalului este o prostie, pentru că te dezvolți prin investiții. Trebuie să atragi capital, nu să îl taxezi”, a punctat Cîțu.
Contre în coaliție pe impozitarea progresivă
Afirmațiile președintelui Senatului au venit în contextul în care coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a purtat mai multe discuții în ultimele săptămâni privind renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea impozitării progresive.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține varianta introducerii impozitului progresiv, dar a precizat în mai multe rânduri că nu dorește taxe noi pentru români.
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a anunțat public că liberalii nu vor impozitul progresiv. „PNL continuă să susțină cota unică. Nu susținem introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea la bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația din țara noastră”, a spus președintele PNL.
În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat luni, 30 mai, la Bruxelles, că românii nu trebuie să se îngrijoreze că „mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult”. „Discuțiile se poartă mai mult la televizor decât în coaliție”, a spus șeful statului.