„Tranșa 2 din PNRR întârzie. Să fim cinstiți. La cum arată proiectul de lege a pensiilor de serviciu, cred că trebuie să ne luăm adio de la acești bani. Fără tranșa 2 nu ai cum să vorbești de tranșa 3”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
El a precizat că, atunci când era premier, a negociat PNRR „în așa fel încât să fie cel mai bun deal pentru România”.
„În opinia mea, nerespectarea PNRR se încadrează la subminarea economiei naționale. Cine face asta condamnă la decenii de sărăcie milioane de români și pentru asta trebuie să plătească”, a menționat Cîțu.
USR l-a chemat deja pe șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, la „Ora prim-ministrului”, pe 6 martie, pentru a lămuri dacă „România riscă să piardă miliarde de euro” prin nerespectarea PNRR și pentru a explica situația proiectului privind pensiile speciale, potrivit unui comunicat al formațiunii de Opoziție.
Ce a cerut Banca Mondială și ce spun guvernanții
Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, după cum a anunțat ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, pe 24 octombrie 2022. Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.
Pe 6 decembrie 2022, Budăi a spus că legea privind reglementarea pensiilor speciale există şi urmează să fie depusă în Parlament, fără să avanseze un termen. El a precizat însă că implementarea PNRR nu este în pericol, dacă legea nu va fi depusă în Parlament până pe 31 decembrie.
Pe 20 decembrie, ministrul muncii a precizat că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate, aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor”.
La începutul lunii februarie, proiectul Guvernului privind pensiile speciale a ajuns în Comisia de buget din Senat, dar dezbaterea și votul au fost amânate, pentru că nu există prevăzut impactul bugetar, potrivit USR.
beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit celor mai recente date comunicate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.
True_Blue • 15.02.2023, 20:18
BM recomanda nu cere. BM e consultant angajat de statul roman sa-i spună ceea ce și el știe dar nu vrea sa facă, nu vrea sa își asume. Când o faci zici pai asa a cerut BM.
Gogupintenogu • 14.02.2023, 08:16
*** ăsta mai are curaj să apară în public? Ăsta, care a încercat să destabilizeze moneda țării lui? Ăsta care a fost prim-ministru, care putea să facă ceva, putea să lase ceva în urma lui, n-a făcut nimic, ne-a sărăcit, acum apare în fața noastră și ne spune ce ar trebui să facem? De ce n-ai făcut cât ai fost la butoane, domnu' Câțu, premier care ai petrecut nopți în închisoarea din SUA?
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.