„De ziua libertății presei, le mulțumesc jurnaliștilor pentru munca lor din timpul pandemiei, în aceste vremuri dificile, și pentru ei. Informația verificată și corectă despre efectele COVID-19 trebuie să ajungă la public, pentru protejarea sănătății cetățenilor. Iar lupta jurnaliștilor pentru adevăr este vitală mai ales acum, pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre COVID-19 și vaccinare în pandemie”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
El a reluat apelul pentru vaccinarea împotriva COVID-19 ca element esențial pentru revenirea la normalitate.
„Vă rog să fiți în continuare parteneri în acest efort comun al informării corecte și al responsabilizării românilor de a se vaccina în număr cât mai mare, pentru a ne întoarce la normalitate. Vă doresc să rămâneți mereu liberi, de partea adevărului și binelui public, independenți, să informați corect opinia publică. La mulți ani tuturor celor care lucrează în mass-media!”, a conchis Florin Cîțu.
Situația presei din România
Aniversare din 2021 vine după mai mult de un an de pandemie, an în care dezinformările și manipulările au avut efect direct asupra sănătății și vieții oamenilor.
România se menține pe locul 48 în clasamentul mondial al libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere, dar organizația semnalează un declin în privința transparenței.
La finalul lunii martie, Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul anual privind starea democrației în lume. În privința presei din România, acesta arată că „organizații de presă independente au constatat politizarea excesivă a presei, mecanisme de finanțare corupte și politici editoriale subordonate intereselor fostului partid de guvernare ales și proprietarilor. Reporterii au declarat că libertatea lor de exprimare a fost limitată și de accesul restricționat la informațiile de interes public emise de guvernul anterior și de instituțiile publice, inclusiv cheltuielile, contractele sau ofertele care implică fonduri publice, precum și la dosarele academice ale demnitarilor. Reporterii și ONG-urile au fost adesea nevoiți să dea în judecată ministerele, agențiile sau entitățile locale controlate de stat pentru a obține acces la informații publice”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro