Potrivit Administrației Prezidențiale, decizia privind implicarea Forțelor Aeriene Române a fost luată la propunerea prim-ministrului „având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE)”.
Anterior, Florin Cîțu a declarat, la festivitatea de primire a pompierilor români din Grecia, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca România să trimită un avion pentru aducerea în ţară a celor 35 de români care se mai află în Afganistan.
Potrivit premierului, există şi varianta unui avion în colaborare cu NATO care ar urma să-i aducă pe cetăţenii români până în Georgia, iar de acolo un alt avion să-i transporte până în ţară.
„Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Cei 35 nu sunt din cadrul Ambasadei, sunt și de la ONU, și din mediul privat, sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți. Noi am făcut toate demersurile”, a declarat Florin Cîţu.
„Cel mai rapid s-ar putea să fie cu avionul NATO. Nivelul de alertă este maxim. Părăsiţi imediat Afganistanul”, a mai transmis premierul Florin Cîţu, care a adăugat că există o celulă de criză la MAE, MApN şi alte instituţii pe acest subiect.
Momentan, toate zborurile din capitala afgană Kabul sunt anulate, după ce mii de afgani au luat cu asalt aeroportul, în speranța că vor reuși să se urce într-un avion.
Românii aflați în Afganistan au fost alertați, vineri, 13 august, de către MAE să părăsească de urgență țara. Atunci, talibanii se aflau sub controlul unor porțiuni vaste de țară și cucereau rapid alte orașe-cheie. Duminică, talibanii au ajuns în capitală, au înconjurat-o și apoi au preluat puterea, fără confruntări sângeroase.
Foto: Profimedia