„Partidul Naţional Liberal a făcut cea mai mare majorare de pensii în 2020, majorarea punctului de pensie din 2020 a fost cea mai mare din istorie. Deci nu doar vorbe, fapte. În ceea ce priveşte renegocierea, iarăşi, ar trebui să nu mai fie vorbe, să fie fapte. Cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp”, a spus Florin Cîțu după ședința Biroului Executiv al PNL de la Parlament.

Liderul liberalilor le-a transmis celor de la PSD să meargă la Bruxelles, așa cum a făcut-o și el în trecut când a negociat pentru PNRR.

Când am avut nevoie să merg la Bruxelles, să renegociez lucruri pentru PNRR anul trecut, m-am urcat în avion şi am plecat la Bruxelles. Aşa se fac lucrurile, mergi acolo, vii înapoi cu decizia şi apoi o discutăm.

„Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi bineînţeles, toţi, după aceea, vom fi de acord. Toţi vrem să creştem veniturile, toţi vrem să creştem pensiile. Sunt mai multe discuţii, dar acum doar discutăm politic”, a mai spus el.

Cu referire la procentul de 9,4% din PIB alocat în PNRR pentru pensii, considerat mic de PSD, Cîțu a precizat că „depinde în ce PIB discutăm”.

„9,4% din PIB-ul de acum doi ani de zile poate că nu era suficient. 9,4% din PIB-ul pe care noi l-am prezentat anul trecut este suficient, pentru că anul trecut am plătit aproape 8% şi au crescut pensiile. De asta suntem la guvernare, să creştem PIB-ul şi nu să-l menţinem”, a explicat el.

Contre PSD – Guvern pe tema PNRR

Una dintre temele de discuții din interiorul coaliției PSD-PNL-UDMR în acest început de an este plafonul cheltuielilor cu pensiile introdus în PNRR-ul adoptat anul trecut de Comisia Europeană. Mai precis, alocarea a 9,4% din Produsul Intern Brut, procent considerat mic de PSD.

În acest context, pe 25 ianuarie, Marius Budăi a declarat că în coaliția PSD-PNL-UDMR se va discuta renegocierea PNRR cu Comisia Europeană. Este vorba despre cheltuielile din PIB cu pensiile, care în acest moment nu trebuie să depăşească 9,4%.

El a susținut că premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu renegocierea PNRR la Comisia Europeană.

Guvernul: Exclus să demarăm orice demers de renegociere a PNRR, până în 2023

În replică, pe 30 ianuarie, Guvernul a spus că PNRR nu poate fi renegociat decât anul viitor. „Este exclus să demarăm orice demers de renegociere, până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens”, a transmis Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului.

În acest moment, media europeană a plafonului PIB alocat pentru pensii este de 13%, iar ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a precizat pe 25 ianuarie că „pentru a rezolva inechitățile” s-a făcut în trecut un calcul din care a reieșit că este necesar un procent de 11,7% din PIB.

România avea în decembrie 2021 o cheltuială cu pensiile de aproximativ 8% din PIB. La începutul acestui an, PNL a transmis că majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022 va duce la cheltuieli de 9,4% din PIB, adică exact pragul agreat cu Comisia Europeană, care nu trebuie depășit.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, 1 februarie, că s-a discutat inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, la începutul lunii ianuarie, renegocierea PNRR, cerută de PSD pentru modificarea procentului din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, dar a precizat că nu s-a ajuns la un acord.

În ședința de coaliție programată astăzi la Guvern, la ora 18.00, între PSD şi PNL, subiectul renegocierii PNRR va fi pe agenda discuțiilor.

Urmărește-ne pe Google News