Florin Cîțu, președintele PNL, a fost ales președinte al Senatului cu 82 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”, după demiterea din funcție de astăzi a Ancăi Dragu (USR).
„Mulțumesc pentru vot colegilor. De vineri ne apucăm de treabă”, a declarat Florin Cîțu în Parlament, după ce au fost anunțate rezultatele. Florin Cîțu va prelua noua funcție abia vineri, iar cea care va asigura interimatul până atunci, Alina Gorghiu.
Președintele Senatului este ales prin vot secret, cu majoritate de voturi din partea senatorilor, potrivit Constituției.
Ce atribuții are președintele Senatului
- cheamă Senatul în sesiuni (ordinare sau extraordinare)
- prezidează ședințele Senatului, asistat de doi secretari
- reprezintă Senatul în relațiile cu Președintele, Camera Deputaților, Guvernul, Curtea Constituțională
- reprezintă Senatul în relațiile externe
- înlocuiește (interimar) Președintele României, dacă acesta din urmă demisionează, este suspendat, incapabil în exercitarea funcției sau moare în timpul mandatului. (El/ea continuă să fie Președinte al Senatului, în timpul interimatului la președinția țării. El/ea acționează ca Președinte al României până la alegerea noului președinte.
Tot astăzi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților, rămasă vacantă după demisia lui Ludovic Orban.
Ciolacu a obținut 217 voturi pentru și 77 împotrivă. Candidatura Cristinei Prună, susținută de USR, a fost respinsă cu 217 voturi împotrivă și 77 pentru. Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.
După demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților, interimatul a fost asigurat de liberalul Florin Roman, dar și de Sorin Grindeanu din partea PSD.
Președintele Camerei Deputaților din România este deputatul ales să prezideze ședințele camerei inferioare a Parlamentului României. El este și președintele Biroul permanent al Camerei Deputaților și a doua persoană în linia de succesiune prezidențială, după Președintele Senatului.
Ce atribuții are președintele Camerei Deputaților
- este responsabil cu convocarea Camerei Deputaților în ședințe ordinare sau extraordinare;
- prezidează ședințele Camerei;
- reprezintă Camera Deputaților în relațiile cu Președintele, Senatul, Guvernul și Curtea Constituțională;
- reprezintă Camera Deputaților în relațiile externe;
- îl succede (ad interim) pe Președintele României dacă Președintele Senatului nu o poate face. Președintele Camerei Deputaților continuă să conducă și camera inferioară în timpul președenției ad-interim a țării și acționează ca președinte al statului până când un nou președinte este ales.