„O să cer o anchetă/analiză, pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Știam că vine valul 4. Eu am spus după ce s-a terminat valul 3 că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar că trebuie să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde”, a spus premierul, prezent la Sinaia, unde a participat la semnarea contractului de finanțare a Spitalului Orășenesc.
Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 și să vedem dacă s-a ținut cont de ceea ce am spus eu și dacă nu, cine nu a ținut cont va fi responsabil pentru asta.
Florin Cîţu:
În acest context, premierul a precizat că pe lângă creșterea numărului de paturi de terapie intensivă este nevoie și de detașarea de personal.
„Avem un număr de paturi ATI pe care trebuie să le transformăm din non-COVID în COVID, dar trebuie să detașăm și personalul și aș vrea să văd acest plan pus la punct cât mai repede cu putință. Este anormal că valul 4 nu a fost pregătit și cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a adăugat premierul, precizând că din ultimele informații pe care le-a primit, la nivel național sunt 1.024 de paturi ATI COVID.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, 20 septembrie, că la nivel național mai sunt doar 19 paturi libere pentru pacienții infectați cu coronavirus, pe lângă cele destinate special persoanelor care prezintă anumite condiții medicale.
Potrivit datelor transmise ieri, în toată țara există 1.087 de paturi ATI COVID, iar 952 dintre ele erau ocupate luni. Totodată, dintre acestea, 116 sunt paturi pentru anumite persoane cu condiții medicale care sunt confirmate și cu COVID, precum cele din secțiile de obstetrică-ginecologie, neonatologie sau cardiologie.
Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, a anunțat, marți dimineață, că există un plan pentru creșterea locurilor ATI în spitale până la 1.518.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro