Cuprins:
„Vreau să văd propunerea, cum este fundamentată. O să vină în coaliţie şi acolo vom lua o decizie. Până acum nu am văzut această propunere, dar exprim un punct de vedere al unui liberal şi al unui economist: atunci când plafonezi preţurile, există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi„, a afirmat Florin Cîţu, aflat la Parlament, după ședința PNL.
Întrebat dacă susține o scădere a TVA pentru alimente la zero, președintele Senatului a răspuns că liberalii susțin „un stat suplu, cu taxe cât mai mici”, dar că există „un principiu de la care nu aş vrea să abdicăm”.
Este vorba despre principiul „de a reduce taxele pentru toate produsele. Deci, dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele, nu doar pentru unul şi bineînţeles o reducere oriunde, oricând o reducere a impozitării”, a explicat Florin Cîțu.
PSD vrea plafonarea prețului la alimentele de bază
Afirmațiile sale vin la o zi după ce preşedintele Camerei Deputaţilor și al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că TVA zero la alimentele de bază nu este o soluție, în schimb, plafonarea preţului la alimente da, măsura fiind aplicată şi de alte ţări europene, precum Ungaria.
„Nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonat preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus preşedintele PSD pe 31 ianuarie.
În ședința de coaliție programată astăzi, la ora 18.00, între PSD şi PNL, subiectul plafonării prețului la alimentele de bază va fi pe agenda discuțiilor.
Lidl Ungaria a raționalizat vânzarea alimentelor de bază după plafonarea prețurilor
În Ungaria, consecința plafonării prețului la alimentele de bază a fost că lanțul de magazine Lidl raţionalizează din această lună vânzarea alimentelor. Concret, raționalizarea înseamnă că o persoană va putea cumpăra o cantitate limitată dintr-un produs de strictă necesitate.
Guvernul de la Budapesta a anunţat încă din 12 ianuarie că va reglementa preţurile în cazul a şase produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui şi lapte de vacă cu 2,8% grăsime.
Astfel, cantitatea maximă care poate fi achiziționată de un singur om în magazinele Lidl Ungaria este de: zahăr – 10 kg, făină – 10 kg, lapte UHT – 12 litri, ulei de floarea soarelui – 10 litri, a notat Hotnews.
Serbia este o altă țară care a plafonat prețurile la pâine, zahăr și ulei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro