„Acum avem o creștere de 5,6 pentru 2021. Eu vă spun că sunt date parțiale, cred că se va duce spre 6% creșterea economică. Estimările mele arată o creștere spre 6% pentru 2021”, a spus Florin Cîțu, la Parlament.
Dacă economia a încetinit în trimestrul IV, deja suntem într-un tăvălug. Banca Centrală a schimbat discursul de la inflație temporară, tranzitorie, la un șoc permanent. De aceea vine cu creștere de dobândă. Întrebarea este până unde va merge Banca Centrală cu dobânzile.
Florin Cîțu, președinte PNL:
Președintele Senatului a afirmat că încetinirea din ultimul trimestru din 2021 a fost cauzată de schimbarea Guvernului pe care l-a condus.
„Încetinirea din final de an, aici, bineînțeles, avem un Guvern nou în acea perioadă, Guvernul pe care îl conduceam nu mai putea lua măsuri de redresare. Dar, ca să nu continue această scădere, sunt propuneri pe care le-am făcut ca economist, dacă cineva vrea să le ia în calcul”, a menționat Florin Cîțu, cu referire la reducerea CAS și scăderea TVA.
Întrebat dacă există posibilitatea unei recesiuni în România, Cîțu a răspuns: „Dacă nu se iau măsuri acum, de a stimula economia, există un risc”.
„În acest context, când dobânzile cresc când ai și inflație, când ai și conflictul acesta (n.red. – din Ucraina), poate nu se va materializa, dar sunt riscuri peste tot, eu zic că este mai bine să te pregătești pentru ce este mai rău și apoi să speri că o să fie din ce în ce mai bine”, a mai spus el.
Afirmațiile liderului PNL vin în contextul în care Institutul Național de Statistică a anunțat că Produsul Intern Brut s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie-decembrie 2021 față de trimestrul anterior. Aceleași date arată și că, la nivelul întregului an, România a înregistrat o creștere economică de 5,6% față de 2020, dar sub așteptările inițiale de 7%.