„Este datoria ministrului de finanțe să vină și să spună, el a propus. Eu am atras atenția și în ședința de ieri, am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile, care costă 3 miliarde, ar ajuta foarte mult. Pentru tot anul costă 9 miliarde, deci este un impact foarte mare”, a spus Florin Cîțu.

Și a continuat: „În același timp, trebuie discutat cu Comisia Europeană, pentru că, dacă ești atent și citești tratatele Comisiei Europene, vei vedea că nu este ca la TVA, nu există nicio portiță de negociere”.

Este o acciză, iar dacă reducerea este sub acciza minimă, infringementul este declanșat automat și diferența trebuie plătită de la buget.

Președintele PNL, Florin Cîțu:

Liderul PNL și al Senatului a precizat că el a avertizat în ședința de coaliție de ieri asupra acestui aspect, iar ministrul PSD de finanțe, Adrian Câciu, i-a transmis că „se va ocupa și va merge mai departe”. În acest context, Florin Cîțu a transmis că, dacă nu scade preţul la pompă, atunci cineva trebuie să răspundă.

Florin Cîțu a mai precizat că România riscă infringementul „pentru că la accize nu există nicio portiță de negociere” și că el este interesat ca „românii să nu fie mințiți”.

„Eu am spus că este important să le spunem românilor ce putem să facem, românii apreciază onestitatea, sinceritatea. Ce nu se poate face nu le spunem”, a mai subliniat el.

Afirmațiile lui Florin Cîțu vin după ce, ieri, ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, a scris pe Facebook, după ședința de coaliție, că în cadrul discuțiilor s-a validat propunerea sa de scădere temporară cu 50% a accizei la combustibil, care ar reduce preţul la pompă cu peste 1 leu per litru.

Surse din PNL au precizat ieri pentru Libertatea că partidul condus de Florin Cîțu susține măsura propusă de PSD, condiţia fiind însă ca estimările pozitive ale ministrului PSD de Finanțe să se confirme. În caz contrar, PNL va cere ca Adrian Câciu să demisioneze.

Ulterior, și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că înjumătățirea accizelor la carburanți, anunțată de Adrian Câciu nu va fi pusă în practică până nu se face „o analiză foarte exactă, serioasă”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News