Executivul a precizat sâmbătă dimineață, 26 februarie, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, că România va demara procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BII), ca măsură de sancționare față de Rusia, care a invadat Ucraina.
Ulterior, fostul premier şi ministru de Finanţe, Florin Cîțu, a transmis că, în opinia lui, România trebuie să se retragă şi din Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE).
„Pe lângă BII mai este și BICE. Acestea sunt cele două bănci din care România trebuie să se retragă. Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) – instituție financiară internațională cu sediul la Moscova, Federația Rusă – și Banca Internațională de Investiții (BII)”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, sâmbătă la amiază.
A treia zi de invadare a Ucrainei de către Rusia
Anunțul făcut de Florin Cîțu vine în contextul în care s-a intrat în a treia zi de război între Rusia și Ucraina. Rusia a lansat joi dimineaţă, 24 februarie, prima ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete.
Ucraina a anunțat vineri, 25 februarie, la amiază, că vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, iar șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina dacă ţara condusă de Zelenski „depune armele”.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, 26 februarie, atacurile Rusiei s-au reluat, în a treia zi de război. Forţele ruse au lansat atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale.
În acest context, comunitatea internaţională a decis să adopte noile sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile țării conduse de Vladimir Putin.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia