UPDATE 13.55: Senatul i-a ridicat imunitatea lui Florin Cîțu cu o largă majoritate. Procurorii DNA pot începe urmărirea penală.
UPDATE 13.30: După ședința de plen, Florin Cîțu a precizat că „nu are niciun motiv” să se retragă din grupul parlamentar al PNL, deși Nicolae Ciucă i-a cerut acest gest „ca unul de onoare”.
„Îmi văd un viitor de dreapta și într-un PNL cu liberalii din partid. Dreapta trebuie să preia guvernarea în România pentru că acești doi ani de socialism au distrus România”, a spus Florin Cîțu, întrebat de viitorul său politic.
UPDATE 13.00: Florin Cîțu a lansat mai multe critici la adresa actualei guvernări în discursul susținut la tribuna Senatului. „Cum explicați domnule Romașcanu (nr. liderul senatorilor PSD) că am împrumutat în pandemie cu 40 de miliarde de lei mai putin decât va împrumutați dvs astăzi? Cum explicați românilor că ați depășit datoria publică de 50%? Noi aveam o pandemie, dvs ce scuză aveți astăzi. Premierul a dat 25 de miliarde de lei din fondul de rezerva pe propria semnătura. Cum explicați?”, a afirmat Cîțu.
UDATE 12.30: PNL va vota pentru ridicare imunității pentru ca justiția să stabilească asupra vinovăției lui Florin Cîțu, a precizat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
„E pentru prima data când cineva răspunde pentru un Memorandum. Înalta Curte va stabili dacă este vinovat sau nu. Noi cerem Parchetului sa facă urmărirea penala, iar la finalul cercetărilor vedem ce spun procurorii. Restul e cancan”, a declarat liberalul. „PNL nu face zid în spatele lui Citu, nu îl condamna pe Citu, PNL votează pentru urmărirea penală”.
Un vot pozitiv va fi dat și de USR. „Vom vota pentru ridicarea imunității. E nevoie de transparență maximă, Vlad Voiculescu a cerut desecretizarea ședinței de guvern, desecretizarea sta în mâna domnului Ciolacu”, a declarat senatorul USR, Narcis Mircescu.
AUR și senatoarea independentă Diana Șoșoacă au reproșat de la tribuna Senatului modul în care a decurs campania de vaccinare demarată pe când Florin Cîțu era premier.
„Nu am avut de-a face cu un vaccin, ci cu un ser. Guvernul Cîțu a practicat terorismul de stat, a încercat să ne vaccineze cu forța”, a declarat Claudiu Târziu.
„Hello, Superman! Xena speaking. Mai ții minte sacul pe care ți l-am arătat, eu am depus multe plângeri. V-am adus sacul negru de plastic (nr. arată spre sacul care se afla pe banca ei). Voi toți ai votat achiziția de vaccinuri. Și PSD, și PNL, și USR, și UDMR. Domnule Citu, eu nu vă spun la pușcărie, dar să dați banii românilor!”, a precizat Diana Șoșoacă.
Scena la care face referire Diana Șoșoacă a avut loc în iunie 2021, când senatoarea a adus un sac pentru cadavre în timpul dezbaterii unei moțiuni împotriva guvernului Cîțu, criticând politicile guvernului din timpul pandemiei.
UPDATE 12.10: A început ședința de plen a Senatului. Florin Citu stă într-o bancă din spatele sălii, iar puțini colegi au trecut să îl salute. Spre el s-a îndreptat însă George Simion și un parlamentar AUR care avea o foaie A4 pe care scria „DNA să vina să vă ia”.
Deputatul AUR Dan Tănasa a încercat sa între în sala de plen, dar a fost oprit. El a vociferat ca nu este lăsat în sala în care se discuta ridicarea imunității lui Florin Cîțu.
UPDATE 12.00: Dacă Florin Cîțu nu va demisiona din grupul parlamentar al PNL, situația va fi discutată în interiorul PNL și se va lua o decizie, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă, înainte de ședința de plen.
„Este o chestiune de onoare care nu ține doar de persoane cuiva anume, indiferent de nume și funcție. Trebuie să vadă interesul partidului”, a precizat Nicolae Ciucă. „Florin Cîțu a fost președinte PNL, este membru PNL și sigur că există o problemă de imagine. PNL așa cum a procedat de fiecare și în această situație va vota pentru ridicarea imunității parlamentare pentru ca justiția să-și facă datoria”
Întrebat de reporterul Liberatea dacă are informații dacă Florin Cîțu s-a consultat cu Klaus Iohannis înainte de achiziția de vaccinuri Covid, Nicolae Ciucă a afirmat că „nu știe să se pronunțe” și este în vigoare o anchetă și nu vrea să ofere alte informații.
În chip similar, întrebat de Libertatea dacă s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis în momentul achiziției de vaccinuri, Florin Cîțu a refuzat luni în trei rânduri să răspundă.
UPDATE 10.50: Comisia Juridică a votat în unanimitate un raport prin care îndeamnă Senatul să voteze pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu.
***
Luni, când a mers alături de avocați pentru a studia dosarul, Florin Cîțu a precizat că le va cere colegilor senatori să voteze ridicarea imunității, deoarece ancheta trebuie „să meargă mai departe”. De asemenea, formațiunea din care face parte, PNL, a anunțat că va vota în favoarea ridicării imunității.
Înainte ca solicitarea DNA să intre la vot, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului trebuie să depună raportul său.
DNA a solicitat joi președintelui Klaus Iohannis să aprobe ridicarea imunității pentru foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, iar Senatului pentru fostul premier Florin Cîțu, iar solicitarea a fost deja aprobată.
Procurorii îi acuză pe cei trei de săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea. În același dosar mai este cercetat și Andrei Baciu, fost secretar de stat în ministerul Sănătății.
„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 de doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane de persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 de doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 de euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, susțin procurorii.
Explicațiile lui Cîțu
Fostul premier Florin Cîțu a precizat că decizia privind achiziția de vaccinuri a fost luată la nivelul Comisiei Europene, iar România nu a comandat numărul de vaccinuri preconizat inițial, ci unul mult mai mic.
Deși a îndemnat senatorii să voteze pentru ridicarea imunității, Florin Cîțu l-a contrazis pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, cel care afirmase că Florin Cîțu își va da demisia din grupul liberal pentru a nu afecta imaginea partidului.
„Nu renunț la calitatea de membru în grupul PNL. Nu a fost vorba de așa ceva ( n.r. – în discuția cu Nicolae Ciucă). Am spus că dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat. Dar nu am nicio funcție în PNL”, a declarat Cîțu după ce și-a consultat dosarul trimis de DNA la Parlament.