Întrebat la sediul PNL din Kiseleff dacă până duminică va exista o propunere de premier, Florin Cîțu a răspuns că „sper că da” și a adăugat că „ar fi ideal și sper să se întâmple așa ceva”, referindu-se la votul în Parlament, săptămâna viitoare, a noului Executiv.
Referitor la cine va fi premier, Florin Cîţu a evitat să avanseze un nume, dar a precizat că președintele Iohannis va avea o propunere, după consultările dintre PNL, PSD și UDMR. „Vom găsi o soluţie între noi şi vom merge la consultări”, a precizat premierul demis.
Anterior, Kelemen Hunor declarase că discuțiile despre programul de guvenare avansează, însă cele legate de premier s-au blocat, după ce s-a discutat inclusiv varianta unei rotații „în trei”, în care și UDMR să dea premierul. „Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară”, a declarat Kelemen Hunor.
„Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați, pentru că după acea poate să vină și PNL, și PSD. Problema este cine începe”, a mai spus președintele UDMR.
Două luni de criză politică
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.
Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.
Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.