„Varianta pe care am propus-o și cu care am mers a fost de a testa și să plătești costul testului. Când mergi la spital te testezi și plătești acel test, e normal ca și un medic care nu vrea să se vaccineze să se testeze. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă, dacă celelalte nu merg”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul a subliniat că vaccinarea obligatorie nu poate fi adoptată fără a se stabili sancțiunile pe care le vor primi cei care refuză imunizarea, pentru ca măsură să-și atingă obiectivul.
„Vreau să duc această discuție după primul pas. Introducem vaccinarea obligatorie, dar nu mi s-a răspuns ce facem dacă cineva refuză. Ce decizie luăm – sancțiune salarială, îi desfacem contractul de muncă, este penal? Este ușor de impus această măsură, dar vreau să vedem ce facem și cum mergem mai departe. Sunt multe astfel de decizii în România, cu amenzi care de multe ori sunt ignorate”, a precizat premierul.
Premierul a subliniat că anumite sancțiuni, precum concedierile medicilor nevaccinați, pot produce efecte negative.
Dăm afară 30% din medici? Suntem în mijlocul unei pandemii, trebuie să fim foarte atenți. Să vorbim despre desfacerea contractului de muncă al medicilor când avem nevoie de ei să trecem pandemia?
Florin Cîțu:
Proiect de lege în Parlament
Florin Cîțu a subliniat că măsuri precum testarea obligatorie contra cost sau vaccinarea obligatorie se vor adopta doar prin lege în Parlament.
„Avem această măsură clară cu testarea care se plătește. Trebuie să mergem în Parlamentul României cu proiect de lege, nu se poate prin ordonanță de urgență. Ministerul Justiției insistă că aceasta este varianta pe care trebuie să mergem. Acolo trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de AUR și merg pe această variantă. Pentru că dacă ei rămân alături de AUR și țin această campanie antivaccinare, va fi complicat, va trebui să vorbim cu PSD să voteze”, a precizat premierul.
Medicii vor fi primii supuși noilor măsuri, dar ar putea fi adăugate și alte ocupații care intră în contact direct cu alte persoane.
Este clar că personalul medical ar trebui să fie în această categorie și cadrele didactice ar putea să intre. Sunt și alte categorii în sectorul public care intră în contact cu clienți, cu persoane fizice, poate și în MApN și MAI.
Florin Cîțu:
Ultimele măsuri epidemiologice au fost adoptate joi de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără: pragul carantinei de noapte în weekend să înceapă de la o incidență de 6 și nu de la 4, cum este în prezent, precum și închiderea magazinelor de la ora 18.00, tot de la o rată de infectare de 6.
Potrivit noilor reglementări, în timpul carantinei de noapte, oamenii care au certificat verde vor putea ieși din case, însă activitățile economice vor fi închise.
CNCAV a anunțat că 18.414 persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19 în ultimele 24 de ore – cel mai mare număr de persoane imunizate înregistrat din 10 iulie încoace.
În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate cu prima doză un număr de 5.426.518 persoane, iar 5.298.707 au primit schema completă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro