Fostul ministru al Justiţiei a fost întrebat, în mod repetat, dacă există vreo sancţiune prevăzută de lege sau de Constituţie pentru neaplicarea unei decizii CCR.
„În această motivare a Curţii Constituţionale, se va preciza şi acest răspuns pentru dvs. Vă mulţumesc”, a declarat Florin Iordache, la Parlament.
Mai mult, el a spus că motivarea Curţii ar urma să includă şi un termen pentru aplicarea deciziei.
„Haideţi să vedem motivarea Curţii Constituţionale, dacă discută de aplicarea imediată sau de termenul în contencios, adică maximum 30 de zile. Eu cred că în motivarea Curţii, se va stabili în cât timp preşedintele trebuie să facă. Probabil că în motivare se va spune în cât timp preşedintele trebuie să semneze acel decret de revocare”, a adăugat el.
Întrebat dacă PSD ia în calcul suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis dacă, totuşi, nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi, Florin Iordache a evitat un răspuns concret.
„Eu n-aş fi aşa pesimist ca dumneavoastră – dacă nu aplică. Preşedintele a spus că aşteaptă decizie şi apoi va lua…Eu n-aş merge la scenariul negativ. Preşedintele a spus că va respecta Constituţia şi respectul Constituţiei înseamnă respectul deciziei CCR”, a spus el.
Săptămâna trecută, Curtea Constituţionala a decis că între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie a existat un conflict juridic, ca atare şeful statului este obligat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA. Pentru a putea fi aplicată decizia Curţii, judecătorii CCR trebuie să dea şi motivarea. Ar fi o premieră ca o motivare a Curţii Constituţionale să includă sancţiuni pentru neimplementare a deciziilor, având în vedere că, în legislaţia din România, nu este prevăzut acest lucru.