De asemenea, CCR a respins şi sesizările PNL și USR privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

La data de 20 octombrie, senatorii și deputații au numit, în ședință de plen comun, o nouă conducere a Consiliului Legislativ. Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales președintele instituției, iar George Edward Dircă a devenit șeful Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii prevăzut de Constituţie.

Potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor Permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor Juridice reunite, au susținut liberalii. Aceștia au arătat că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

PNL: Iordache nu are o bună reputație profesională și morală

Conform PNL, hotărârea Parlamentului a fost neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplinea condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, în condiţiile în care a promovat, pe vremea când era ministru al justiţiei, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

”Conduita publică din anul 2017 a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, au arătat liberalii.

Aceștia au invocat şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al Partidului Social Democrat.

La data de 23 octombrie, Dan Barna a anunţat că Grupul parlamentar USR a sesizat, separat de PNL, Curtea Constituţională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar şi cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News