Este vorba de trei propuneri legislative de modificare a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală și cel de procedură civilă.
Coaliția PSD-ALDE anunțase deja că modificarea Codurilor penale intră în dezbaterea Parlamentului, după Paște.
Cea mai controversată propunere se referă la redefinirea abuzului în serviciu și impunerea unui prag de la care acesta va fi considerat infracțiune. Multe dintre amendamentele care au provocat reacții dure în societate vin din partea deputatului PSD Cătălin Rădulescu.
Cei de la PSD au elaborat alte proicte, ținând cont că în procedură parlamentară se află mai multe inițiative de modificare a Codului Penal, dar nu toate sunt susținute de social-democrați.
După decizia de retragere a sprijinului politic lui Cătălin Rădulescu, este de așteptat ca proiectele sale de modificare a Codurilor să nu mai aibă susținerea formațiunii.
PSD are și un termen limită pentru modificările Codurilor, și anume sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.
”Trebuie să le modificăm din cel puţin din trei motive. Sunt două directive europene: Directiva 42/2014, Directiva 343/2016, care trebuie să fie transpuse în legislaţie până în aprilie şi – sigur nu o să ajungem până atunci – după aceea avem un risc de infringement. Al doilea motiv: deciziile Curţii Constituţionale care, ne place sau nu ne place, sunt obligatorii, şi deciziile CEDO. Sunt cele trei motive principale pentru care Codurile penale trebuie modificate. Acestea sunt explicaţiile, sunt simple şi calendarul este până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare”, a spus Liviu Dragnea, imediat după Congresul extraordinar al PSD.
Printre modificările care se intenționează să se aducă pentru a pune codurile în acord cu decizii de neconstituționalitate se numără redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu pledează pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. El a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că are aproape 60 de amendamente pregătite, făcute de judecători și în consultare cu profesori de drept.
El propune ca toți cei condamnați la închisoare până în 3 ani, pentru alte fapte decât cele cu violență, cei care au boli incurabile și cei peste 60 de ani să facă închisoare la domiciliu.
Citește și: REPORTAJ/Condamnat să trăiască mutilat. Un brașovean care și-a pierdut brațul drept la muncă așteaptă să i se facă dreptate