Florin Iordache, despre achitarea lui Tăriceanu din 22 mai: „E un semn de normalitate pentru justiţia din România”. Deputatul PSD (Partidul Social Democrat) se referea, altfel, la decizia ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) de a îl achita în primă instanţă pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă, fiind întrebat de Mediafax cum comentează decizia.
Social-democratul a adăugat că hotărârea ICCJ arată şi că dosarele care vizează oameni politici precum Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta sau Toni Greblă au fost făcute „la comandă”.
Judecătorii ICCJ au decis marţi, 22 mai, să îl achite pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care acesta a fost acuzat de mărturie mincinoas, după ce au schimbat încadrarea din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă.
Decizia instanţei supreme nu este definitivă, însă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Hotărârea magistraţilor ÎCCJ vine în condiţiile în care procurorul DNA a cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu, la ultimul termen al dosarului, de la începutul lunii mai,.
Vă reamintim că, în 2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.
Este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care „a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: – retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), – implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, – actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri”, a anunţat, la acea vreme, DNA, printr-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu „a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate”.
DNA cere trei ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu
Citește și: AUDIO / Meleşcanu, surprins de numirile din propriul minister: “Premierul Dăncilă nu m-a consultat când a schimbat agentul României la Curtea de Justiţie a UE”