Iordache: „Raportul GRECO publicat azi este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiție”

UPDATE ora 18.00 Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a revenit cu un comunicat oficial, în care precizează că „Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiție”.

Experții GRECO
au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari,
ci și pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curți de Casație și
Justiție cât și ale Curții Constituționale, decizii ce dovedesc existența unor
probleme structurale grave ce au adus atingere independenței justiției. În
aceste condiții, analiza GRECO este una evident eronată.

1.  GRECO critică în termeni duri înființarea
Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și insistă ca aceasta
să fie desființată. În schimb, GRECO nu face nici o referire la situația
existentă anterior înființării acestei secții, deși există date publice care
confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor și
procurorilor, dosare ținute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut
interceptări ale judecătorilor în timp ce aceștia judecau cauze DNA.

2. GRECO își
exprimă îngrijorarea față de independența procurorilor, dar nu spune un cuvânt
despre cea a judecătorilor, deși au aparut public înregistrări din care rezultă
cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida și a-i da
exemplu.

3. GRECO este de
părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraților poate avea efect
de intimidare a independenței lor, dar nu are nici o preocupare legată de
faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunțate.
Într-o hotărare recentă Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că judecători
ai ÎCCJ au fost trimiși în judecată și suspendați din funcție pentru hotărârile
pronunțate, fapt ce a adus atingere gravă independenței acestora.

4. GRECO își
exprimă preocupare față de procedura de numire și revocare a procurorilor de
rang înalt, dar nu spune nimic despre situația fostului procuror general înlăturat
printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există.

Iordache afirmă, în concluzie, că GRECO nu manifestă nici un interes față de statutul și poziția judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiția”.

„În aceste condiții, preluând exemplul experților GRECO, îmi exprim regretul că aceștia au ratat sansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiția din România”, mai spune preşedintele comisiei speciale pentru legile justiţiei.

La doar câteva ore de la publicarea sa, raportul GRECO, critic la adresa României, scindează PSD. În timp de ministrul Justiției, Anna Birchall, a declarat că „atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile”, Florin Iordache este de altă părere.

„Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, pentru Europa Liberă.

Singura recomandare din raportul GRECO de care PSD va ține cont

Deputatul PSD susține că oficialii europeni au o problemă doar cu Secția Specială, fără să țină cont, însă, de alte lucruri care nu funcționează.

„Atâta timp cât Greco a observat, spre exemplu, numai Secția Specială și deranjează foarte tare Secția Specială și GRECO nu a observat marile probleme din Justiție, mă refer aici la protocoale, mă refer la constituirea completelor, la influențarea și nerespectarea legii de cei care înfăptuiesc justiția, sunt niște chestiuni de o gravitate foarte mare. Nu intenționăm și nu am intenționat să desființăm Secția Specială. De ce această Secție când exista la DNA era mai bună? Această Secție, așa cum este, trebuie să funcționeze mai bine, mai rapid, astfel încât acolo unde sunt probleme această Secție să se ocupe de ele. Pe zona Secției nu putem interveni decât a ajuta pentru o mai bună operaționalizare și funcționare”, a menționat vicepreședintele Camerei Deputaților.

În opinia lui Iordache, raportul Greco cere ca Secția să aibă un număr suficient de ofițeri de Poliție și de cadre din ANAF astfel încât cercetările să nu dureze foarte mult.

Florin Iordache mai spune că singura recomandare din raportul GRECO de care PSD va ține cont este cea legată de conduita parlamentarilor. Parlamentarul social-democratul e de părere că anumite lucruri sunt inacceptabile și nu vor fi implementate.

„O serie de recomandări vor fi implementate, Codul de conduită există la Camera Deputaților și nu există la Senat, acest Cod de Conduită trebuie implementat și la Senat”, a subliniat Iordache.

Potrivit sursei citate, GRECO insistă în Raportul său pentru desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților, dar Parlamentul din România nu ține cont de această recomandare.


Citește și:

Zbuciumul unei familii ai cărei copii au crescut între Spania și România: „M-am transformat într-o mamă fără trăsături pe chip”

Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
 

Urmărește-ne pe Google News