Florin Iordache motivează proiectele Codurilor Penale: ”Nu facem decât să normalizăm o viață în România, care trebuie să fie gestionată de reguli clare”, a spus președintele comisiei speciale care se ocupă de punerea legislației penale în acord cu deciziile CCR și Directivele Europene.
”S-au depus ieri de către grupurile parlamentare PSD-ALDE trei inițiative care vizează modificările și punerile în concordanță a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de provedură civilă cu deciziile Curții, cu Directivele europene și cu deciziile CEDO. În același timp, prin aceste trei inițiative nu facem decât să normalizăm o viață în România, care trebuie să fie gestionată de niște reguli clare”, a spus Iordache, la finalul primei ședințe a comisiei, în care s-a slabilit programul dezbaterilor noilor proiecte privind Codurile Penale și lista invitaților.
Iordache a precizat că s-a decis acum să se dezbată Codurile Penale pentru că până acum s-au discutat legile justiției și în spațiul public se amestecau subiectele.
”Se punea problema punerii în concordanță a acestor legi cu Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție”, a spus Iordache, precizând că, din câte știe el, Ministerul Justiției nu ia în calcul elaborarea unei Ordonanțe pentru această Directivă, chiar dacă s-a depășit termenul pentru adaptarea legislației.
Deputatul PSD a mai spus că inițiativele aparțin PSD și ALDE, iar Ministerul Justiției și celelalte instituții pot face amendamente la aceste legi.
Despre revizuirea sentinței, prevedere care l-ar ajuta pe liderul PSD Liviu Dragnea, Florin Iordache a precizat că ”nicio lege nu se face cu dedicație și pentru o anumită persoană”.
”Legile nu sunt făcute pentru persoane sau pentru o anumită persoană, cum insinuați dumneavoastră. Legile, atunci când vor fi promulgate, se vor aplica întregii societăți. Noi am venit cu anumite propuneri”, a mai spus el.
Despre eliminarea neglijenței în serviciu, Iordache a afirmat că se amestecau ”abuzul în serviciu cu neglijența în serviciu” și astfel s-a decis să se elimine această infracțiune.
”Avem deja pentru abuzul în serviciu 14 propuneri, cu prag mai mare și prag mai mic, a spus și ministrul Justiției că va avea o propunere, și în comisie vom găsi cea mai bună soluție”, a mai spus Iordache, precizând că este posibil să nu mai existe prag valoric, dar trebuie redefinită această infracțiune.

USR: Infractorii doresc să creeze un stat mafiot, o legislație care să permită un paradis fiscal în România

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a afirmat că ar vrea să știe cine a redactat proiecul de modificare a Codurilor penale și acuză că aceste modificări vor să aducă “liniștea celor care ar putea să intre sub sancțiunea legii penale”.
“N-avem transparență cu privire la redacarea proiecului. (…) Eu aș vrea să știu cine a scris acest proiect, dincolo de antetul domnilor parlamentari PSD-ALDE.(…) Este un proiect construit cu gândul la liniștea celor care ar putea să intre sub sancțiunea legii penale. E un proiect care dorește să acopere nereguli care se întâmplă în viața publică, în lumea afacerilor. Mă refer la anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracțiuni și care sunt relaxate într-un mod exagerat. (…)Pare un proiect făcut astfel încât să dirijeze indirect în dosare aflate pe rolul instanțeelor, la cele la care s-a referit toată lumea  – la dosarele domnilor Dragnea și Tăriceanu”, a spus Cătălin Predoiu.
Și deputatul USR Stelian Ion a spus că propunerile sunt “terifiante” și spune că infractorii vor crearea unui ”stat mafiot”.
“Avem de-a face cu niște propuneri absolut terifiante din punct de vedere al stautului de drept, al stabilității legisltive. În ciuda aparenței unor discuții așa, civilitate, ceea ce se întâmplă în prezent în Parlament este inimaginabil. Infractorii doresc să creeze un stat mafiot, o legislație care să permită un paradis fiscal în România. (…)”, a afirmat deputatul USR.
Comisia Iordache începe pe 2 mai dezbaterile pe modificările Codurilor Penale. Noile proiecte PSD-ALDE, publicate miercuri pe pagina internet a Camerei Deputaților, sunt aproape identice cu Ordonanța 13, care a scos în stradă sute de mii de români, la începutul anului trecut. Un punct sensibil al prevederilor, abuzul în serviciu, urmează să fie și el reglementat de parlamentari.
Cel mai controversat articol este, de data aceasta, cel prin care se introduce o nouă cale de revizuire, atunci când hotărârea de condamnare nu este semnată de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei și care l-ar avantaja pe liderul PSD Liviu Dragnea, care ar putea să scape de condamnarea în dosarul Referendumului.

Citește și: EXCLUSIV/Un nou trend pe ”piața distracțiilor” din Capitală. “Silent party”, petrecerile cu muzică ascultată la căști, care nu deranjează niciun vecin!

 
 

Urmărește-ne pe Google News