Florin Iordache a afirmat că proiectul de lege era al tehnocraţilor şi a fost preluat de Guvernul condus de Sorin Grindeanu.
„Proiectul este al tehnocraţilor, dar care s-a modificat în Parlament, Nu am înţeles poziţia lui Toader pe subiectul ăsta, că am înţeles că s-a delimitat total, dar e inţiativa Guvernului”, a spus Florin Iordache, întrebat cum comentează declaraţiile ministrului Tudorel Toader, potrivit cărora ministerul nu a susţinut forma adoptată în Parlament şi o consideră neconstituţională.
Florin Iordache spune despre iniţiativa USR de a abroga legea recursului compensatoriu că orice lege se poate modifica, în Parlament.
El ne-a declarat că se va discuta despre acest subiect, la începutul sesiunii parlamentare, mai ales că cei de la PSD au, la rândul lor, propuneri în cazul acestei legi.
USR îl acuză de minciună pe Tudorel Toader: „Nu vor să-și asume politic, bun, dar măcar să abroge legea!”
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că Tudorel Toader minte în legătură cu recursul compensatoriu. În plus, acesta mai spune că ministrul justiției ar trebui să scrie o ordonanță de urgență prin care să abroge legea prin care deținuți periculoși sunt eliberați mai devreme din închisori.
„Domnul Tudorel Toader spune că legea recursului compensatoriu este chiar neconstituțională. Ce să vezi. Și atunci de ce a votat-o PSD, ALDE și UDMR? Dar mai ales, atunci de ce n-a atacat-o cineva dintre acești politicieni la curtea constituțională în timp util? Reamintesc că legea a fost propusă de guvernul Grindeanu unde domnul Florin Iordache (autorul OUG 13) era ministrul justiției. Și a fost agravată în Parlament de domnul Nicolicea. Nu doar că ei n-au atacat legea, dar ghiciți cine a atacat-o? 27 de deputați USR (printre care și eu) și 24 de deputați PNL. În loc să caute să dea vina pe alții, domnul Tudorel Toader ar face mai bine să dea un OUG pentru abrogarea acestei legi. Au dat drumul criminalilor, tâlharilor și violatorilor pe străzi ca să scape șefii lor de justiție. Nu vor să-și asume politic, bun, dar măcar să abroge legea!”, a scris Năsui, pe Facebook.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a revenit, marţi, cu explicaţii privind proiectul de lege privind recursul compensatoriu. El spune că Ministerul Justiţiei nu a fost de acord cu modificările propuse la Legea recursului compensatoriu şi s-a exprimat în sensul că acest act normativ este neconstituţional, în momentul în care legea a fost atacată la CCR.
Legea recursului compensatoriu prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane – în special acestea referindu-se la spațiul din penitenciar – beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. În proiectul iniţial al Guvernului se prevedea o reducere de doar 3 zile, dar modificarea la 6 zile s-a produs în Camera Deputaţilor, for decizional.
În plus, dacă inițial, raportarea se făcea la spațiul de 3 mp pentru fiecare deținut, beneficiul s-a extins de către Camera Deputaților la 4 m pentru fiecare deținut.
S-au adăugat și alte criterii pe lângă cele referitoare la spațiu, și anume executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, prin acest lucru înțelegându-se cazarea unei persoane în oricare centru de detenție din România care a avut lipsuri la condițiile impuse de standardele europene, relative la: cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupurilor sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerelor de deținere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și cerințele de igienă; existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
USR şi PNL au atacat la CCR proiectul de lege, care a fost declarat constituţional, de judecătorii Curţii.
În perioada 19 octombrie 2017 – 23 noiembrie 2018, au fost eliberați în baza recursului compensatoriu peste 10.000 de deținuți. Dintre aceștia, 649 au revenit deja în închisori, comițând 188 de crime, violuri și tâlhării, a transmis Ministerul Justiției