Amendamentele au fost făcute la o iniţiativă legislativă a unor parlamentari de la minorităţile naţionale, prin care solicitau ca verificarea contribuţiilor pentru organizaţiilor minorităţilor să se facă doar în timpul campaniilor electorale şi strict în ce priveşte finanţarea campaniilor.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de către Senat şi a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Deputatul Florin Iordache a depus o serie de amendamente, prin care se propune abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finanţării care stipula că sumele care depăşesc plafoanele institute de lege pentru finanţarea campaniilor se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Confiscarea a fost eliminată şi în cazul depăşirii plafoanelor de finanţare a campaniilor pentru referendumuri.

Un alt amendament se referă la abrogarea articolului 53 care menționa că, pentru contravenţiile la finanţarea partidelor stabilite în articolul 52, ”contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente”.

Proiectul a primit deja raport în comisie și urmează să intre în dezbaterea plenului, pentru votul final.

Un raport al AEP de la începutul anului arăta că peste 3 milioane de lei nu au putut fi justificaţi de candidaţii de la alegerile locale. O treime din această sumă o reprezintă cheltuielile UNPR.

Până pe data de 6 iulie, termenul limită de depunere a cererilor de rambursare a cheltuielilor electorale, un număr de 702 competitori electorali participaţi la alegerile locale din data de 5 iunie 2016 au solicitat Autorităţii Electorale Permanente rambursarea unor cheltuieli în cuantum total de 49.785.032,28 lei.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News