„Reacția violentă a doamnei Deca, ce trădează lipsa oricăror reflexe democratice, a fost generată de observații pertinente și de bună credință, făcute de domnul Lixandru tocmai pentru a îmbunătăți proiectele legilor educației. Dacă în mijlocul unei dezbateri publice, reacția la opinii diferite este politica pumnului în gură, atunci doamna ministru nu și-a înțeles rolul, nici importanța temelor dezbătute”, a spus Florin Manole, miercuri, 1 februarie.
Președintele PSD Sector 1 consideră că opiniile PSD, ale specialiștilor apolitici și ale societății civile au rolul de a asigura accesul la educație pentru copiii dezavantajați, pentru cei din diaspora sau examene de admitere și bacalaureat „fără încurajarea meditațiilor costisitoare”.
În acest context, social-democrații de la sectorul 1 i-au cerut partidului condus de Nicolae Ciucă să ia măsuri, adică „să revină la colaborarea bazată pe deschidere, colegialitate și urmărirea interesului public”.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei din partea PSD, Florin Lixandru, a declarat astăzi, 1 februarie, că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru pentru un „delict de opinie”. Într-o postare pe Facebook, Lixandru a criticat proiectul legilor educației, conceput de ministrul asumat de PNL, Ligia Deca, și a propus ca termen de aprobare în Parlament luna martie 2024, deși în coaliție s-a convenit luna martie 2023.
Dispute în coaliție privind calendarul legilor educației
Pe 10 ianuarie, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), au convenit asupra unui calendar. Mai precis, ca legile educației în varianta propusă de Ligia Deca să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.
Pe 27 ianuarie, specialiştii în educaţie din partea partidelor de coaliție s-au întâlnit pentru a discuta propuneri de îmbunătățire a celor două legi, este vorba despre Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, dar nu s-a ajuns la niciun consens. Din partea PSD a participat și Florin Lixandru.
Anterior, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, i-a cerut lui Marcel Ciolacu refacerea legilor educației și prelungirea termenelor pentru prezentarea în coaliție şi în Guvern, argumentând că legile trebuie revizuite şi că este nevoie și de consultări cu mediile educaționale. Solicitarea sa a fost însă respinsă de PNL.