Potrivit Mediafax, el a avut „un set de solicitări punctuale”, dincolo de îngrijorările cu privire la siguranţa sa, conform Ambasadei României: o locuinţă socială, un nou loc de muncă la Londra. Morariu a explicat că nu a fost ameninţat nici direct, nici voalat, până acum, conform ambasadei. El a fost condus la o secţie de poliţie londoneză, unde a depus o declaraţie de martor în ce priveşte atacul terorist de sâmbătă noaptea.
Florin Morariu a confirmat pentru Gândul că a solicitat la ambasada României de la Londra o locuinţă şi un job nou la Londra. „Cred că este normal, deoarece nu mă simt în siguranţă”, a explicat el.
Ambasada României la Londra arată că o delegaţie din care a lipsit ambasadorul Dan Mihalache s-a întâlnit marţi cu ieşeanul Florin Morariu, pentru a discuta cu acesta despre ce măsuri de protecţie pot fi luate după ce acesta şi-a exprimat îngrijorarea, în presă, că ar putea fi victima unor atacuri. La întâlnirea de la ambasadă au participat adjunctul ambasadorului Mihalache, Cosmin Onisii, şeful secţiei consulare a ambasadei, Valentin Muntean, precum şi ataşatul de Interne, chestorul de poliţie Ioan Dascălu.
Conform Ambasadei, brutarul român care a fost caracterizat drept „erou” de presa internaţională, dar şi de cea de acasă, a arătat că „până în prezent, nu a primit niciun fel de ameninţare directă sau voalată”. În schimb, a avut „un set de solicitări punctuale: punerea la dispoziţie a unei locuinţe sociale şi a unui nou loc de muncă la Londra, de către ambasada României.
Oficialii ambasadei i-au explicat românului „limitările de natură legală ale competenţei ambasadei pe teritoriul britanic” şi i-au arătat că singura în măsură să îi ofere protecţie în Marea Britanie este poliţia britanică.
Chiar în timpul întâlnirii, oficialii români l-au pus în legătură pe Morariu cu Poliţia Metropolitană londoneză. O echipă a poliţiei a venit la ambasada României şi a avut o discuţie cu Morariu, care a fost de acord să depună o declaraţie de martor ocular la atacurile teroriste din 3 iunie, fiind transportat la o secţie de poliţie unde a făcut acest lucru, asistat de un interpret autorizat de limba română. Apoi poliţia l-a condus acasă pe Florin Morariu, conform Ambasadei României la Londra.
Ambasada mai arată că după întâlnirea cu Florin Morariu, s-a adresat în scris ministerului Afacerilor Externe de la Londra, pentru a cere sprijin în îndeplinirea dorinţelor ieşeanului.
Florin Morariu, un român de 32 de ani care munceşte într-o brutărie din Londra, chiar în zona London Bridge, în care a avut loc atacul terorist de sâmbătă seara din capitala britanică, a reuşit să surprindă într-o filmare făcută cu telefonul mobil momentele de coşmar de pe străzi. În filmare, românul le povesteşte colegilor de serviciu cum l-a lovit pe unul dintre terorişti după ce acesta reuşise să înjunghie o persoană. El şi un alt coleg au în mână nişte beţe, iar românul îi cere altuia să îi aducă „un făcăleţ” din bucătărie, ca să se poată apăra în caz că apar din nou atacatorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro