Conform procedurii parlamentare, ministrul Roman trebuie să vină la „Ora Guvernului”, dacă un partid din opoziție cere acest lucru. Iar formațiunea condusă de Cioloș solicită ca Florin Roman să se prezinte pe 20 decembrie, însă, spun reprezentanți ai USR, partidele de la guvernare ar putea tergiversa acest proces.
„Am decis alături de colegii din Biroul Național să îl chemăm pe Florin Roman la «Ora Guvernului», în Parlament. Vom depune o hârtie în acest sens, care va fi pe agenda Biroului Permanent de astăzi, pentru a-l chema lunea viitoare pe domnul Florin Roman, să explice dânsul cum poate fi condusă digitalizarea și cercetarea României de către un ministru cu problemă de etică și integritate academică”, a spus Ionuț Moșteanu după ședința Biroului Național al USR.
Știm cu toții discuția din spațiul public despre plagiatul domnului Roman. Din punctul nostru de vedere, dânsul nu are ce căuta în fruntea acelui minister.
Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR:
„Din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit demis în secunda doi de premierul Ciucă. Klaus Iohannis ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus în momentul în care a fost propus ca ministru. Vrem să înțelegem și noi, și românii ce cred PSD și PNL despre acest lucru”, a mai spus Ionuț Moșteanu.
Ce este „Ora Guvernului”
Potrivit regulamentului Camerei Deputaților, în fiecare zi de luni, cu excepţia zilei destinate orei prim-ministrului, de regulă, între orele 16.00-18.00, „se desfăşoară dezbateri politice, cu participarea a 2 miniştri, pe teme politice de interes major”. Dezbaterile politice se organizează la solicitarea grupurilor parlamentare din opoziţie şi majoritatea parlamentară, alternativ.
Reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea are la dispoziţie 5 minute pentru a prezenta tema dezbaterii. Ministrul vizat, în cazul de față Florin Roman, are apoi la dispoziţie 5 minute pentru a răspunde, iar reprezentantul grupului va mai avea 3 minute pentru lămuriri suplimentare.
Celelalte grupuri parlamentare au la dispoziţie câte 3 minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere, cu excepţia celui mai mare grup parlamentar din opoziţie, care are la dispoziţie 5 minute, iar reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are la dispoziţie un minut, se mai arată în regulamentul Camerei Deputaților.
La finalul dezbaterii, ministrul vizat, în cazul de față Florin Roman, trebuie din nou să răspundă, în cel mult 5 minute.
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, i-a cerut joi, 9 decembrie, premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Florin Roman, după ce Libertatea a scris că acesta şi-a plagiat disertaţia de master susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012. Surse guvernamentale au precizat însă pentru news.ro că premierul nu îl va demite pe Florin Roman și că se așteaptă deciziile organelor abilitate care vor stabili dacă ministrul a plagiat.
Ministrul liberal Florin Roman a trimis zilele trecute către Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de masterat, iar în urma verificărilor, jurnaliștii au descoperit că demnitarul a copiat în totalitate cele 10 pagini dintr-un suport de curs apărut cu cinci ani înainte.