UPDATE ora 16.00. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia ministrului Florin Roman”, anunță Guvernul României.
În aceeași scurtă informare se arată că premierul „a transmis către Președintele României, Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării”.
De la Bruxelles, unde participă la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, președintele Klaus Iohannis a transmis că „demisia lui Florin Roman va fi acceptată și îl voi numi interimar pe Virgil Popescu. Documentele vor fi semnate când mă întorc în țară”.
Ministrul Digitalizării, Florin Roman, a demisionat miercuri, 15 decembrie, la numai trei săptămâni de la numirea în funcție.
„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale.Când albul devine negru, când orice vorbă îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului”, a scris Florin Roman pe Facebook.
Ministrul liberal a avut un mesaj și pentru liderul USR, Dacian Cioloș, căruia i-a transmis că îl va chema în instanță.
„Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV.Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a mai precizat Florin Roman.
Ziarul Libertatea a dezvăluit azi că ministrul Cercetării şi Digitalizării, Florin Roman a mințit și în legătură cu CV-ul său.
La cererea Libertății, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a căutat și a găsit în arhivă că, de fapt, politicianul a studiat în acei ani la un colegiu universitar neacreditat aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Colegiul se numea Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie, potrivit unor persoane care au văzut documentele din arhiva UBB.
Jurnaliștii au vorbit Daniel David, rectorul Universității Babeș- Bolyai care a spus că ministrul nu a luat licența la Universitatea din Cluj.
„Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș- Bolyai pentru ziar.
Mai exact, Roman spune că e licențiat de două ori în economie, aceeași specialitate, aceea de contabilitate: la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj în 1992-1996 și apoi la Universitatea Athenaeum București în 2008-2011.
Povestea cu studiile inexistente și falsa pretenție a licenței de la UBB este al treilea neadevăr descoperit de redacție în CV-ul vicepreședintelui PNL, în decurs de 10 zile.
Inițial, Florin Roman a spus că nu-și găsește cartea publicată la Editura Academiei, apoi a recunoscut că n-a scris-o. După aceea a declarat că, de fapt, cartea e un articol, dar nici pe acesta nu l-a găsit. Într-o investigație consecutivă, Libertatea a arătat că 10 pagini din 10 verificate din masteratul ministrului cercetării sunt plagiate la literă din lucrarea unui profesor din Timișoara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro