Florin-Claudiu Roman. Foto: Hepta

Politicianul liberal Florin-Claudiu Roman, 47 de ani, a fost numit ministrul digitalizării în Guvernul Ciucă. Potrivit CV-ului, este absolvent de economie, la „Babeș-Bolyai” în Cluj, contabilitate la o facultate privată, apoi a făcut un master în psihologie tot la privat, la „Titu Maiorescu”, și cursuri de ”Specializare în apărare şi securitate naţională” la Colegiul Național de Apărare. A lucrat în departamentul de marketing al companiei de presă Mediafax la Alba Iulia. Apoi a făcut parte din diverse cabinete sau consilii de administrație ale companiilor unde statul deține acțiuni, din zona gazelor, industriei auto și băncilor. 

Legătura ministrului cu domeniul digitalizării este dată de lucrarea trecută în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților „Teoria sistemelor informaţionale”, Editura Academiei Române, 2006.

O documentare Libertatea nu a găsit nicio dovadă că această lucrare există. Titlul nu apare nici la Editura Academiei Române, nici la Biblioteca Națională a României, unde fiecare editură trimite mai multe exemplare de cărți, editura nu o cunoaște, profesorul lui Roman nu-și amintește de o asemenea carte, iar ministrul Florin Roman nu o mai găsește.

Ce spune Editura Academiei

Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române, a confirmat într-o discuție cu Libertatea:

Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române. Foto: Agerpres
  • Că toate titlurile care apar la Editura Academiei Române sunt trimise și la Biblioteca Națională a României;
  • Că există, la Editura Academiei Române, o lucrare cu acest nume, „Teoria sistemelor informaţionale”, dar semnată nu de Florin Roman, ci de alți 4 autori: Titi Paraschiv, Mihai Bălan, Victor Valeriu Patriciu, Viorel Iulian Tănase.

Editorul a menționat că nu poate verifica în amănunt dacă numele lucrării este doar un capitol dintr-o carte apărută în 2006, „pentru că există foarte multe titluri de cărți apărute în acel an”. 

„Însă, în cazul în care era vorba nu de o lucrare, ci de un singur capitol dintr-o carte/revistă, autorul trebuia să adauge la CV și numele acesteia”, a spus Radu Popescu.

Nici urmă de Florin Roman în cartea cu același nume

Libertatea a fost la Biblioteca Națională și a consultat volumul care are aceeași denumire, apărut la aceeași editură, dar nu e al lui Florin Roman: „Teoria sistemelor informaţionale”, 2009, Editura Academiei Române.

„Lucrarea de față este o pledoarie consistentă în favoarea ideii conform căreia orice sistem este un sistem informațional, iar în plan metodologic, teoria sistemelor informaționale reprezintă un sistem de investigație ale cărui rezultate vor produce multe mutații semnificative în cercetare și filosofie”, rezumă academicianul Alexandru Surdu volumul existent, apărut în 2009.

George Steiner, fascinat de forța autonomă a vorbirii umane, se ocupă de relația om-limbaj-univers. «Toată experiența umană, inclusiv tot limbajul omenesc, este prezentă în mod expresiv în literele alfabetului. Acele litere cu caracter divin pot, dacă sunt cercetate până în miezul ascuns al sensului, scoate la iveală cifrul, configurațiile cosmosului»

Extras din lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, 2009:

Numele actualului ministru Florin Roman nu apare la autori. Nici nu e citat în cele aproape 400 de pagini ale cărții din 2009, presupunând că autorii ar fi dorit să se refere la lucrarea cu aceeași temă și același titlu, pe care politicianul susține că a publicat-o trei ani mai devreme, la aceeași editură.

În cartea din 2009 sunt citați alți autori români, printre ei numărându-se Ion Gheorghe Șabac, Ștefan Odobleja, Valter Olariu sau Gheorghe Ciobanu. 

Nu există autorul cu numele ministrului în baza de date a Bibliotecii Naționale

Numele Florin-Claudiu Roman nu este de găsit printre autorii ce au lucrări la Biblioteca Națională a României, iar căutarea „Florin Roman” găsește lucrările unui scriitor și poet pe nume Florin T. Roman.

Cum a fost anul 2006 pentru Roman

Ce făcea Florin Roman în 2006, anul în care ar fi publicat lucrarea referitoare la teoria sistemelor informaționale?

Până în luna septembrie, conform aceluiași CV, a fost consilier în cabinetul președintelui Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul gazelor naturale. Apoi, din octombrie, a fost membru al Consiliului de Administrație la E.ON România.

În 2006, Roman studia la The Open University – CODECS Bucureşti, Management Performant.

Masterul de la Universitatea Titu Maiorescu, cel de Tehnici de Comunicare şi Influenţă Socială, e încheiat de Roman în 2012, la șase ani după. 

Ce spune unul dintre autorii volumului cu același titlu

Ziarul l-a contactat pe profesorul Titi Paraschiv, coordonator și coautor al volumului „Teoria sistemelor informaţionale”. Paraschiv este profesor la Universitatea Titu Maiorescu, unde a colaborat cu Florin Roman.

Profesorul Titi Paraschiv. Foto: Agerpres

El a confirmat că îl știe pe Roman. Actualul ministru a susținut la Paraschiv finalizarea de la master, aceasta având un titlu legat de teoria sistemelor informaționale, din ce-și amintește Paraschiv. Profesorul a adăugat că nu își aduce aminte de anul în care a fost depusă lucrarea de master.

„Lucrarea știu că era bună, iar din câte îmi aduc aminte avea un nume care este asemănător cu cel indicat de dumneavoastră. Trebuie căutat printre lucrările de master. Dacă a fost publicată sau nu, asta nu știu”, a spus profesorul. 

Roman n-a găsit cartea

Florin Roman a fost contactat de Libertatea, joi, 25 noiembrie, chiar în ziua votării guvernului. Ministrul digitalizării a rugat să fie păsuit  „pentru că voi căuta lucrarea acasă, la Alba Iulia, sigur o am acolo, în bibliotecă și v-o aduc când revin la București”. 

„Așa știu, că a fost dată spre publicare la editură. Da, din ce știu era Editura Academiei Române”, a spus el.

Ziarul a așteptat ca ministrul să descopere cartea.

Miercuri, 1 decembrie, Roman a revenit, după cum a promis. A spus că n-a găsit cartea și a argumentat că s-a mutat „de trei ori” de la data apariției lucrării. A insistat că a fost unic autor, nu a fost vorba de o carte pe care să o fi scris cu altcineva, dar că nu o găsește.

În schimb, ministrul a trimis redacției Libertatea extrase din lucrarea sa de disertație, care se bazează, din spusele sale, și „pe acea lucrare”. 

În cele 10 pagini primite de la ministrul digitalizării nu se menționează lucrarea trecută de Florin Roman în CV – „Teoria sistemelor informaţionale”, Editura Academiei Române, 2006.

Extras din CV-ul noului ministru al digitalizării, Florin-Claudiu Roman

Lucrarea de disertație se intitulează „Contribuții cu privire la optimizarea sistemelor integrate de comunicare” și a fost condusă de profesorul Titi Paraschiv.

 
 

Urmărește-ne pe Google News