Raportul Monitorul Fiscal al FMI arată că pandemia a exacerbat inegalitățile existente în privința accesului la sistemul de sănătate, educație și infrastructura digitală, ceea ce ar putea cauza menținerea diferențelor de venituri generație după generație.

De asemenea, cele mai multe țări vor avea nevoie de venituri suplimentare pentru a asigura accesul la vaccinuri și servicii, concomitent cu întreruperea „cercului vicios‟ al perpetuării inegalităților, se mai arată în raport.

Investiții în educație, sănătate și protecție socială

Pentru a schimba acest curs, țările ar trebui să se concentreze pe investiții mai bune în educație, sănătate și dezvoltarea copiilor în primii ani de viață, dar și pentru întărirea plasei sociale, mai spune documentul.

Pentru a avea resursele necesare, economiile dezvoltate ar putea crește impozitele progresive și ar putea să se bazeze mai mult pe taxele pe moșteniri și taxarea pe proprietate, mai arată FMI.

„Ar trebui luate în considerare contribuții la redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și taxe pe profiturilor «în exces» ale corporațiilor”, se mai arată în raport. O altă opțiune o constituie taxele pe avere, dacă alte măsuri nu sunt de ajuns.

De asemenea, economiile emergente și cele în curs de dezvoltare ar trebui să se concentreze pe creșterea capacității de taxare pentru a finanța mai multe cheltuieli sociale, consideră instituția.

Pandemia a adâncit inegalitățile

Organizația non-guvernamentală Oxfam, care a scos în evidență creșterea inegalităților, a salutat sprijinul FMI pentru taxarea profiturilor în exces și a veniturilor mari și a cerut FMI să renunțe la propunerile sale de austeritate.

„Pandemia a adâncit inegalitățile‟, spune Susana Ruiz, liderul Oxfam, care se ocupă de taxe internaționale. Aceasta spune că averile globale ale miliardarilor lumii au crescut cu 3.900 de miliarde de dolari între lunile martie și decembrie 2020.

Averile acestora s-au mărit după creșterea cotațiilor bursiere ale companiilor listate, venită ca urmare a injecțiilor financiare ale statelor și băncilor centrale ale lumii. Anterior însă, bursele au consemnat pierderi de mii de miliarde de dolari.

Taxați bogații, nu gospodăriile!

Susana Ruiz a mai spus că FMI și guvernele vor trebui să evite repetarea acelorași măsuri din criza dintre 2008 și 2009, când povara fiscală a trecut de la taxarea bogaților și a profiturilor companiilor la gospodării.

„Dacă FMI nu va aplica propriul sfat de a taxa bogații și reduce diferențele dintre bogați și săraci, inegalitățile vor continua să crească și nu vom fi capabili să construim înapoi mai bine”, a mai spus Ruiz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News