Georgieva spune că economia ar putea începe să-și revină, parțial, abia din anul 2021 și reamintește de măsurile luate de guverne prin care multe companii au fost forțate să-și oprească activitatea și să concedieze salariații.

Potrivit directorului FMI, notează BBC, cel mai greu lovite vor fi piețele emergente și țările în curs de dezoltare, care vor avea nevoie de miliarde de dolari pentru a-și reveni.

La sfârșitul lunii martie, șefa FMI trăsese un semnal de alarmă privind o criză economică globală în 2020, dar previziunile sale de atunci nu erau atât de sumbre.

În acest moment, estimăm că numărul țărilor afectate, la nivel mondial, va fi de 170. Acestea vor experimenta o scădere a veniturilor pe cap de locuitor în acest an. De fapt, anticipăm cea mai urâtă criză economică de la Marea Depresiune încoace.

Kristalina Georgieva, managing director FMI:

Aceleași previziuni au fost făcute publice și de către economistul șef al FMI, Gita Gopinath, marți, într-o conferință de presă.

Și în opinia sa, economia globală urmează să experimenteze cea mai gravă recesiune de după Marea Depresiune din 1930, depăşind criza financiară globală de acum un deceniu.

Prin comparaţie, a precizat, criza financiară din 2009 a provocat o cădere a creşterii economice globale de 0,1%.

Potrivit Agerpres, în ultimele săptămâni, FMI a primit „un număr fără precedent” de solicitări asistenţă financiară de urgenţă, iar peste 90 de ţări din cele 189 care o compun bat la porţile instituţiei pentru a primi sprijin.

Marea Depresiune din 1930 a afectat cel mai mult Statele Unite ale Americii, economia și societatea americană ajungând în patru ani pe marginea prăpastiei.

În 1930, lumea s-a confruntat cu falimente, șomaj, sărăcie, foamete.

Urmărește-ne pe Google News