Ieri, coaliţia de guvernământ a amânat, până luni, luarea unei decizii cu privire la modificarea duratei concediului de creştere a copilului. După întâlnirea de la Palatul Victoria, s-au stabilit mai multe variante care vor fi analizate în următoarele zile. Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei concediului de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea vârstei de 2 ani, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu. Astfel, chiar de la un an, copilaşii vor fi lăsaţi în grija bonelor sau vor fi trimişi la creşe de stat ori private. Propunerea ministrului muncii e făcută în acord cu solicitarea Fondului Monetar Internaţional. Reprezentanţii organismului internaţional au solicitat Guvernului ca durata concediului pentru mame să fie redusă la un an. Mai mult decât atât, FMI ar vrea ca indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.
Indemnizaţie de doar 600 de lei
O altă propunere privind concediul mamelor vine de la minorităţile aflate la guvernare. Acestea propun ca durata concediului de creştere a copilului să fie de trei ani, dar cu o indemnizaţie lunară redusă la 600 de lei.
Facilităţi pentru cei care deschid creşe
Deputatul PDL Mihaela Stoica (foto) intenţionează să depună un proiect de lege prin care întreprinzătorii care deschid creşe să fie scutiţi de plata TVA pentru construcţie, a impozitului pe profit şi de la achitarea taxelor şi a impozitelor locale.
Peste 90.000 de mame se vor întoarce la serviciu
Peste 90.000 de mame aflate în concediu nu vor mai primi anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului, dacă Guvernul va aproba măsura propusă de FMI. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, 198.000 de persoane sunt în prezent în concediu pentru creşterea copilului, din care peste 90.000 au micuţi cu vârste de până la un an.