„Reducerea corupției va ajuta guvernul să își îmbunătățească veniturile, va crește și eficiența cheltuielilor și va întări competitivitatea. În plus, independența justișiei și a legilor vor trebui susținute pentru o mai eficientă luptă împotriva corupției”, a mai spus Jaewoo Lee, șeful misiunii FMI în România.

Acesta s-a referit și la nouile legi care lovesc în dobânzile bancare, spunând că inițiativele legislative care rănesc sistemul financiar ar trebui evitate. „Mai multe astfel de inițiative care au fost date recent vor reduce creditarea către economia reală și prin urmare vor afecta stabilitatea financiară”, a mai spus oficialul.

Țara noastra va trebui să perfecteze legea responsabilității fiscale pentru că efectele acesteia nu au fost observate. „România are și mai multe măsuri fiscale care au fost supraestimate, iar noi vom formula recomandări în scris pentru acestea. Pe de altă parte, deficitul bugetar ar putea fi redus și la mai puțin de 3%”, a mai spus oficialul.

Reprezentanții FMI au mai afirmat că o mai bună implementare a măsurilor fiscaleva duce la o predictibilitate și o disciplină mai mari, iar primul pas pentru acest lucru ar fi o mai bună integrare a muncii făcute de Consiliul Fiscal în procesul de creare a bugetului.

Cu privire la creșterea economică, aceasta este așteptată să scadă față de anul trecut când a înregistrat un vârf de evoluție, fiind influențată de mai mulți factori precum un impuls fiscal slab, investiții publice foarte mici, dar și reforme structurale cu progrese aproape inexistente.

Urmărește-ne pe Google News