Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a declarat că o succesiune de șocuri economice a declanșat o inflație constant ridicată, declanșând o criză a costurilor de trai în întreaga lume.

Aceasta a spus că abordarea impactului Covid-19, războiului Rusiei în Ucraina și dezastrelor climatice a fost îngreunată de fragmentarea geopolitică.

Avertizând că FMI va face retrogradări ale previziunilor sale de creștere economică pentru anul viitor, Georgieva a spus: „Ne confruntăm cu o schimbare fundamentală în economia globală”.

Lumea trece de la o perioadă de „predictibilitate relativă, cu un cadru bazat pe reguli pentru cooperarea economică internațională, rate scăzute ale dobânzilor și inflație scăzută”, într-o nouă eră de fragilitate economică crescută.

Asta înseamnă „o mai mare incertitudine, volatilitate economică mai mare, confruntări geopolitice și dezastre naturale mai frecvente și devastatoare – o lume în care orice țară poate deraia de la parcursul său mai ușor și mai des”.

Georgieva a spus că șocurile multiple de la debutul pandemiei au schimbat complet tabloul economic, ceea ce înseamnă că inflația a devenit mai persistentă.

FMI și-a redus previziunile de creștere economică de trei ori, până la 3,2% pentru 2022 și 2,9% pentru 2023.

FMI estimează că aproximativ o treime din țările din întreaga lume va experimenta două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, definiția tehnică a unei recesiuni, în acest an sau în anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News